Cerić nema pravo na reizbor?

Iako se mesecima špekulisalo da bi Islamska zajednica u BiH mogla da ima doživotnog poglavara, do toga, ipak, neće doći, jer je takav predlog odbacila Ustavna komisija Islamske zajednice BiH.

  • 0

Amandmani na Ustav Islamske zajednice u BiH, koji su razmatrani na sednici Ustavne komisije, onemogućavaju da se aktuelni reis ul ulema Mustafa Cerić, koji 2012. puni 60 godina, ponovo kandiduje za ovu funkciju.

Iako se mesecima špekulisalo da bi Islamska zajednica u BiH mogla da ima doživotnog poglavara, do toga, ipak, neće doći, jer je takav predlog odbacila Ustavna komisija Islamske zajednice BiH.

Predsednik Ustavne komisije Jusuf Zahiragić potvrdio je da je prihvaćen veliki broj amandmana na Ustav Islamske zajednice BiH, ali nije precizirao o kakavim se tačno amandmanima radi.

O amandmanima koje je Komisija prihvatila pokrenuta je javna rasprava, a usvojiće ih Sabor Islamske zajednice, kao najviše zakonodavno telo.

Prema pisanju sarajevskog "Dnevnog avaza", Zahiragić je odbio da govori o tome da jedan amandman predviđa da reisu ul ulemi koji ne bude reizabran, odlukom Rijaseta, budu dodeljeni kancelarija i određeni poslovi koje će on obavljati do odlaska u penziju.

Ta osoba, prema saznanjima "Avaza", ne bi bila član Rijaseta.

Izmenama Ustava predviđeni su i kriterijumi koje mora da zadovolji osoba koja a pretenduje na najvišu versku funkciju u Islamskoj zajednici BiH.Pored "izrazitog ugleda i verskog obrazovanja", kandidati ne mogu biti stariji od 60 i mlađi od 40 godina.

Sudeći prema novima amandmanima, aktuelni reis Mustafa Cerić, koji 2012. puni 60 godina, neće moći ponovo da se kandiduje za ovu funkciju.

Kao kandidat za budućeg reis ul ulemu Islamske zajednice BiH ranije je pominjan glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić koji bi za tu funkciju imao potpunu podršku reisa Cerića.

(izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA