E, OVO JE PRAVA SRPSKA PRINCEZA: Kristina Oksenberg otkriva ISTINU o povratku KARAĐORĐEVIĆA kući! (FOTO)

Princeza Kristina Oksenberg Karađorđević otkriva šta je njena baka princeza Olga pitala Hitlera, da li se u kući pričalo o Titu, zašto je Čerčil mrzeo njenog dedu kneza Pavla, da li je Anastasija Romanov preživela boljševičku odmazdu i kako je bilo gledati sestru Katarinu kao Amandu u seriji "Dinastija"

  • 10

Susret sa jednom srpskom princezom i nije tako jednostavna stvar kako mislite. Šta je pitati, a da se ne uvredi, kako joj se obratiti?

U najmanju ruku očekujete, ako ništa drugo, da će na razgovor sa vama stići u pratnji tri telohranitelja iz neke od limuzina kakve ste navikli da gledate u filmovima o lejdi Di na kablovskoj televiziji.

A onda sledi... Pa, iznenađenje i to kakvo!

KO SU KARAĐORĐEVIĆI? Dinastija koja u svojoj krvi ima gene Karađorđa, Nemanjića i Romanova! (FOTO) (RODOSLOV)

Književnica, pa tek onda i polu-princeza, kako za sebe kaže, Kristina Oksenberg Karađorđević, ćerka knjeginje Jelisavete Karađorđević i unuka princeze Olge (1903-1997) i kneza Pavla Karađorđevića (1893-1976) u redakciju Telegrafa ulazi - bez pratnje, odevena svedeno, sa avangardnim teget pramenovima u kosi...

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

"Bože, ovo je čukun-čukununuka Karađorđa... Ista je majka Jelisaveta", prolazi mi kroz glavu.

OTKRIVENA KRALJEVSKA TAJNA Katarina Oksenberg: Moja majka Jelisaveta je bila verenica Ričarda Bartona!

- E, vi ste prava princeza! - obraćam joj se posle svega tri minuta razgovora oduševljena njenom skromnošću, otvorenošću, neposrednošću.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U prilog ovim osobinama možda najbolje govori malo poznati podatak da je Kristina pored ozbiljnog bavljenja književnošću radila i neke krajnje obične poslove.

Kao tinejdžerka je čak bila i sekretarica organizatorke žurki u čuvenoj njujorškoj diskoteci Studio 54 u kojoj su razuzdane noći uz, kako kaže, alkohol i narkotike trošili: Endi Vorhol, Mik Džeger, Debi Hari (Blondi), Majkl Džekson, Elizabet Tejlor, Džeki Kenedi, Džon Travolta, Bruk Šilds.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ona je sve, kaže, posmatrala "sa strane" što joj je kasnije kao književnici mnogo značilo.

Čini se, nema pitanja na koje mi neće odgovoriti (prim. aut. iako je zapravo povod za razgovor njena knjiga "Kraljevska dinastija - Povratak kući porodice Karađorđević"), pa i na ono najbanalnije - kakav je osećaj biti princeza?

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ne, nisam je to pitala, ali nisam mogla da odolim da je ne pitam, kao rođenu Njujorčanku, kako Amerikanci reaguju kada kaže da je "plave krvi"?

- U Americi je plemenita titula - ideja, koncept, Dizni film! A, biti princeza vam je kao kada se nevesta u venčanici pred udaju pogleda u ogledalu i pomisli: "Osećam se kao princeza"! E, neveste bi u tom trenutku trebalo pitati da vam opišu taj osećaj. Da li je do haljine, ili čega već, to je jednostavno nemoguće opisati.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Veoma ličite na majku, knjeginju Jelisavetu Karađorđević. Da li ste i karakterno slične?

- Iste smo i fizički i karakterno. Obe smo avanturistkinje, ne pratimo konvencije, trudimo se u svemu da budemo originalne.

Taj avanturizam i odbijanje konvencija je u suprotnosti sa konvencionalnim ponašanjem evropskih dinastija. Kako biste opisali razliku između srpske i engleske princeze?

- Srbija nije nikada izrazila želju da li želi monarhiju. Osnivač dinastije Karađorđević, Đorđe Petrović Karađorđe bio je pre svega vojskovođa, vođa Prvog srpskog ustanka, junak... Njega nije interesovala kruna već okončanje patnje srpskog naroda. On je potekao iz siromašne porodice, i u priči o njemu nije bilo ničeg ekskluzivnog. Važno je da svi shvatimo značaj onoga za šta se borio, i tako ćemo razumeti bolje po čemu se razlikujemo od drugih kraljevskih porodica.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Na srpsko tlo ste kročili 2014. godine. Da li je istina da ste se u Topoli rasplakali?

- Obišla sam ceo svet, ali doslovno! Čak sam kupila i jedan proplanak sa kućom na granici Kolumbije i Ekvadora, mestu koje smatram najlepšim na svetu, ali nigde nisam osetila ono što sam osetila u Srbiji - povezanost! Jesam, prsnula sam u plač kada sam prvi put bila u Topoli. Bio je to plač olakšanja! To je nešto što sam prvi put u životu iskusila.

Foto: Tanjug / Dragan Stanković Foto: Tanjug / Dragan Stanković

To onda znači da ćete zauvek ostati ovde i da, uzgred, ne bi bilo loše da se Srbi odluče za monarhističko uređenje... Mislim, da sam princeza, ja bih to svakako želela?

- Monarhija u Srbiji nikada nije bila ono što je na Zapadu - elegantno oblačenje, šetkanje, pokazivanje... Zahvalna sam što su Karađorđevići poštovana porodica u Srbiji i ponosna sam na svoje poreklo i majku Jelisavetu. Privilegija je biti član porodice Karađorđević, a u Srbiji bih ostala zauvek!

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

 Knjigu "Kraljevska dinastija - Povratak kući porodice Karađorđević" o osetljivoj prošlosti vaše porodice završili ste u Belom dvoru? Koja vam se soba u dvoru najviše svidela?

- Sve (smeh). Istorijsku sagu o Karađorđevićima sam počela da pišem na Ki Vestu (Florida) okružena egzotikom i iguanama, a završila sam je u Belom dvoru gde sam provela dva meseca.

Foto: YouTube / djordje jokic Foto: YouTube / djordje jokic

Iz knjige se stiče utisak da ste se više oslanjali na istorijsku faktografiju nego na ono što vam je pričao deda knez Pavle?

- Deda je umro kada sam bila mala, a deca baš i nisu naročito zainteresovana da pričaju o istorijskim temama. Šalu na stranu, čak i da sam u tim godinama bila zainteresovana da pričam s njim o progonu porodice, ne verujem da bi se on ikada otvorio do kraja. Tu patnju je čuvao u sebi, a do koje mere je patio saznala sam istražujući građu za pisanje ove knjige. Volela bih da je pokazao koliko ga je sve to bolelo.

Foto: Facebook/Saša Broz Foto: Facebook/Saša Broz

Da li se nekada u kući pričalo o Titu i Jugoslaviji?

- Nikada! Ne zato što je neko branio, nego zato što su to bile bolne tačke.

Knez namesnik Pavle u pakardu. Foto: Službeni glasnik Knez namesnik Pavle u pakardu. Foto: Službeni glasnik

 Knez Pavle me podseća umnogome na Karađorđa... Ni on nije bio zainteresovan za krunu. Kao namesnik, nakon atentata na Aleksandra Karađorđevića u Marseju 1934., nije mu padalo na pamet da otme vlast maloletnom Petru II?

- Da je hteo vlast, on bi je i uzeo. Bio je namesnik u najteže vreme, ne samo za Srbiju, već čitavu Evropu, koja je tih 30-ih gorela! Ima raznih zabluda o Pavlu. Na primer, kad kažu da je bio anglofil. Pa, da je bio anglofil živeo bi u Velikoj Britaniji.

Foto: Wikipedia/public domain Foto: Wikipedia/public domain

Kad smo kod Velike Britanije... Istina je da je knez Pavle imao priličnih problema još u vreme studentskih dana na Oksfordu da uđe u englesko visoko društvo, ali i nesuglasica sa Vinstonom Čerčilom lično?

- Vinstona Čerčila i njegovog naslednika, potonjeg premijera Velike Britanije, Roberta Entonija Idna upoznao je još na Oksfordu, i još od tog vremena ga nisu voleli. Mislim da su muškarci iz visokog društva bili ljubomorni na njega. A, kako i ne bi bili. Pavle je bio visok, zgodan, kicoš, pritom je imao titulu i novac i nije čudo što je na svakom koraku privlačio pažnju žena. Kako drugačije da objasnim činjenicu da su Čerčil i Idn imali među sobom poseban nadimak za mog dedu. Što bi se neko time bavio, osim ako nije ljubomoran na nekoga. Čerčil je stajao iza progona i medijske satanizacije mog dede. Čak je pisao i o tome kako je hteo Petru da otme vlast.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Za razliku od kneza Pavla, baka, princeza Olga vam je ispričala neke interesantne stvari iz prošlosti. Kao na primer, šta je pitala Adolfa Hitlera 1939. kada je knez Pavle na poziv firera bio u Berlinu?

- Da (smeh). Pitala ga je zašto se ne ženi, na šta joj je Adolf uzvratio: "Zato što sam na Božjem zadatku"! Kog Boga? Ne znam...

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Vaša baka Olga je imala plemenite ruske krvi. Bila je u srodstvu sa Romanovima. Da li vam je možda otkrila jednu od najvećih misterija 20. veka - da li je Anastasija Romanov, najmlađa ćerka ruskog cara Nikolaja nekim čudom preživela odmazdu boljševika?

- Niko se nije izvukao, pa ni Anastasija. Svi su streljani te kobne noći 17. jula 1918. godine.

Foto: Službeni glasnik Foto: Službeni glasnik

Možda me malo na princezu Olgu podseća vaša sestra Katarina Oksenberg. Svi Srbi su bili ponosni na nju gledajući je kao Amandu u najpopularnijoj sapunici 80-ih, čuvenoj "Dinastiji".

- Znate, moj život je bio nepodnošljiv pre nego što je Katarina postala poznata. Bilo je ponižavajuće što nemam slavnu sestru, a onda kada se pojavila u "Dinastiji" pomislila sam: "Oh, hvala ti Bože, sad mogu mirno da izađem iz kuće, imam poznatu sestru" (smeh). Šalu na stranu, bilo je zabavno gledati je u "Dinastiji", pa i kasnije u TV filmu u kojem je glumila princezu Dajanu. Uvek sam se šalila da je trebalo u tom filmu da glumim Fergi, ali da me nisu zvali producenti (smeh). Inače, veoma smo bliske, ali retko uspevamo da budemo zajedno zbog dinamike posla kojim se bavimo.

Da li je istina da je velika filmska zvezda Ričard Barton, koji je bio muž vaše majke između dva braka sa Elizabetom Tejlor zapravo "kriv" što je Katarina otišla u glumice, ali i prvi put otišla u kazino?

- Istina živa! Barton je obožavao decu i bio je sjajan očuh. Sećam se kako ga je Katarina naterala da se 100 puta potpiše na jednom papiru, da bi potom pažljivo isekla svaki potpis i prodavala ih po školi... Uvek je imala "nos" za dobar biznis.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tomislav

    1. novembar 2015 | 15:02

    Titova monarhija, Tito se vozio u plavom Vozu, kraljevska boja, razrušila je ono što su Karađorđevići ujedinili. Tito je bio loš za sve a najviše je naneo štetu Srbiji i Srbima.

  • 91

    1. novembar 2015 | 12:23

    ŽIVELA PRINCEZA !

  • Žal

    1. novembar 2015 | 20:18

    Veličanstvo, Vaš deda je hteo da spasi srpski narod i Jugoslaviju, ali engleski srbomrzac Čerčil je to sprečio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA