ZVAO SAM 189 PUTA DA ZAKAŽEM PREGLED: Neverovatna ispovest Vitomira Ognjanovića

- Uspeo sam tek posle 33 minuta neprekidnog pozivanja da zakažem pregled za 20. novembar - ispričao je Ognjanović

  • 24

Vitomir Ognjanović iz Niša imao je veliki problem prilikom zakazivanja pregleda jednomesečne bebe na neurologiji Dečje interne klinike u Nišu. Naime, ovaj Nišlija uspeo je da zakaže pregled, ali posle 189 poziva upućenog toj ustanovi.

VREDNA DONACIJA: Klinika za kardiohirurgiju dobila najsavremeniji ultrazvuk!

- Bio sam da zakažem pregled, ali sam dobio obaveštenje da moram da dođem 26. oktobra. Taj dan sam došao ujutru i rečeno mi je da zakazivanje traje od 12 do 14 sati. Kada sam se vratio, doživeo sam šok jer je pred šalterom bilo više od 100 ljudi. Rešio sam da probam da zakažem telefonom, pa sam počeo da zovem automatskim biranjem. Uspeo sam tek posle 33 minuta neprekidnog pozivanja da zakažem pregled za 20. novembar - ispričao je Ognjanović.

Njemu i dalje nije jasno kako su za zakazivanje termina za ceo naredni mesec predviđena samo dva sata.

Prof. dr Emilija Golubović, direktorka Dečje interne klinike objasnila je da se pregledi zakazuju svakog radnog dana od 12 do 14 časova počev od 25. u mesecu za naredni mesec, ali da problem nastaje zbog malog broja lekara.

- Od nekadašnjih 11 neurologa, sada imamo tri. To je premalo ako se zna da pokrivamo teritoriju od dva miliona stanovnika. Kod zakazivanja je problem što se svi termini za naredni mesec ispune već u prvom satu - istakla je doktorka Golubović.

Foto: Facebook/Vitomir Ognjanovic Foto: Facebook/Vitomir Ognjanovic

Direktor poliklinike KCS  prof. dr Milan Petrović naglasio je da u beogradskom KCS više nema gužve prilikom zakazivanja specijalista. Sada se pregledi zakazuju svakog dana od 7 do 19 sati.

- Uspeli smo da promenimo sistem, jer je to bilo ponižavajuće za pacijente koji su satima čekali u redu. Problem je što na telefonskom zakazivanju radi samo jedan čovek, koji dnevno može da primi oko 300 poziva, a naš telefon pozove i do 1500. Rešenje za to je kol centar, za koji se nadamo da će uskoro biti obezbeđen - rekao je doktor Petrović.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Prema njegovim rečima, pacijenti dobijaju preglede unutar 30 dana, ali se na kardiologiji, gastroenterologiji, alergologiji i endokrinologiji čeka i više od mesec dana zbog velikog broja pacijenata, koji bi ove usluge mogli da dobiju u domovima zdravlja.

U Kliničkom centru Vojvodine pregledi specijalista zakazuju se svakog dana od 7 do 14 sati lično ili telefonom. Na prve preglede kod specijalista čeka se manje od 30 dana. Oko mesec dana čeka se na pregled kod urologa, gastroenterologa, vaskularnog hirurga i dijabetologa. Na preglede psihijatra, hirurga i interniste se čeka oko dve nedelje.

Kako ističe portparol KC Kragujevac Vanja Đorđević, kod njih se na specijalističke preglede ne čeka duže od mesec dana.

- Najveća gužva je na klinikama reumatologije, gastroenterologije, kardiologije i endokrinologije - rekla je Đorđevićeva.

(Telegraf.rs/Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dobi

    2. novembar 2015 | 13:13

    Kapaciteti u zdrastvu su isti kao pre 70 -80god.a patologija stanovnistva je porasla 200-300% ako ne i vise.Treba nam bar jos po jedan klinicki centar u svim vecim gradovima Novi Sad,Kragujevac,Nis, Bgd.U Austriji imate bolnice na svakom cosku kao i skole s pacijenti se javljaju tamo gde im je najblize,osim toga privatne ordinacije su im opet na svakom cosku a pacijent kad zavrsi pregled ,lekar na osnovu njegove knjizice naplati pregled socijalnom osiguranju,tako da pacijent ne mora nista da plati.I oni zakazuju preglede samo onima koji nisu hitni i to najvise za 1-2 nedelje.Kod nas maligna oboljenja su na lsti cekanja za operaciju 6 meseci i ako covek nema vezu ili nema para da nekome plati osudjen je da umre.Zalosno je sto to nikog nije briga i niko ne cini bilo sta, da nesto promeni u vezi takve ponizavajuce situacije za bolesne ljude.Da ne pominjem i to ,da se pacijent tretira kao objekat medju med.osobljem,a ne kao ziv covek.Strasno je sve to za civilizovan svet i bolestan narod.

  • Miljka

    2. novembar 2015 | 15:56

    Sve će da se sredi,kada se doktori koji imaju privatne ordinacije,prisilno izbace iz državnih bolnica,sve će da počne da ide kako treba,toliko dobrih mladih doktora nema mjesto zbog nje,a gužvu prave njihove medicinske sestre koje namjerno nemaju Termine"kao sve je popunjeno",lično sam doživjela u Pozarevcu,kada su čovjeka rasjevene ruke naručili na slikanje za tri mjeseca,ne interesujuci sta ce čovjeku biti s rukom za tri mjeseca,za pitanje da li postoji doktor Specijalistaprivatno ta ista sestra nam je dala preporuku Nikom manje ni više, nego doktoru kod koga smo bili u državnoj bolnici,za sat vremena sve je bilo, slikao zasićenih,dat tetanusa ali uz lijep naplaćene račun za ovu uslugu.Zato vas molim sve,dignemo se, ovako više nemoze.

  • nije haarp kriv

    2. novembar 2015 | 12:55

    eto, jedan od razloga zašto smo75. na listi kvalitete zdravlja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA