MOLILA SAM IH DA POMOGNU MOJOJ ĆERKI, A ONI SU PILI I PUŠILI: Podignuta optužnica protiv lekara zbog smrti devojčice

- Nakon što je dva puta zatresla nogama, rekla mi je: „Mama, hoću kući“ i tu je izdahnula, pred samim ulazom u Tuzlu, na Šićkom - tvrdi majka male Nejle

  • 5

Tužilaštvo Distrikta Brčko podiglo je optužnicu protiv F. Š., lekara pedijatra u brčanskoj bolnici, zbog smrti trogodišnje Nejle Bajrić. Ova devojčica je u decembru prošle godine umrla u sanitetskom vozilu prilikom transporta iz brčanske bolnice u UKC Tuzla, a roditelji su optužili brčanske lekare tvrdeći da su nemar i neadekvatno i nesavesno lečenje uzrok Nejline smrti.

LEKARI SU MI UBILI DETE: Potresna ispovest majke kojoj je ćerka umrla na rukama u kolima hitne pomoći!

Pokrenuta je istraga koja je nakon 11 meseci okončana podizanjem optužnice.

- Tužilaštvo je okončalo krivičnu istragu i 27. oktobra 2015. godine podiglo optužnicu pred Osnovnim sudom Distrikta Brčko protiv F. Š. zbog krivičnog dela teško krivično delo protiv zdravlja ljudi, a u vezi s krivičnim delom nesavesno lečenje - navodi se u dopisu koji je iz Tužilaštva upućen roditeljima ove devojčice.

Porodica Bajrić iz sela Omerbegovača je od samog početka sumnjala da je uzrok smrti Nejle ljudska greška. Nejla je rođena s hipotonijom, odnosno smanjenim tonusom mišića, ali je porodica odlučila da proda stoku i deo imovine, i da podigne dva kredita, kako bi Nejlu izlečili i podigli na noge.

Komplikacije su počele 7. decembra prošle godine, usled čega je devojčica primljena i pregledana u brčanskom Domu zdravlja, gde je dežurni lekar, uprkos upozorenjima majke da je Nejla hipotonična i da ne može sama da iskašlje sekret, rekao da će ona to, ipak, iskašljati, nakon čega joj je propisao sirupe „flamamed“ i „zinat“. Ova terapija se pokazala kao kobna greška.

Foto-ilustracija: Tanjug/Oksana Toskić Foto-ilustracija: Tanjug/Oksana Toskić

Posle nekoliko dana Nejla je počela da kašlje i krklja zbog sekreta koji nije mogla da izbaci sama. Kada je majka Zada primetila da je Nejla poplavila u predelu usta i nije davala znake života, odveli su je na Odeljenje pedijatrije u brčanskoj Opštoj bolnici. Dr S. K. devojčici je odmah priključila kiseonik i izvadila sekret, čime ju je vratila u život dajući jasna upustva kako treba tretirati Nejlu.

Nakon što je završila dežurstvo dr S. K., u smenu je došla dr F. Š. koja se nije pridržavala upustava dr S.K., čije je, kako tvrde roditelji, nesavesno postupanje prilikom lečenja platila trogodišnja Nejla svojim životom.

Dr F. Š. je promenila terapiju i tretman lečenja. Primetivši da se Nejla neuobičajeno puno znoji i na momente gubi svest, Zada je počela da govori da nešto nije u redu. Nejla je gubila svest, pomodrela je i teško disala pa je majka vrišteći dozivala doktorku i medicinsko osoblje, koji su je uveravali da ne paniči bespotrebno.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- Kad sam odlazila po pomoć za svoje dete, videla sam da su u sobi sedeli, ispijali kafe, pušili cigarete i čitali novine. Molila sam ih da pomognu mom detetu. Oni su samo govorili da se smirim! Ali dete nije reagovalo na moje pozive ni na dodir - tvrdi Zada.

Kada su izdali uputnicu za Tuzlu, brčanski lekari su poslali devojčicu samo u pratnji njene majke Zade i jedne medicinske sestre, ali bez lekara.

- Nakon što je dva puta zatresla nogama, rekla mi je: „Mama, hoću kući“ i tu je izdahnula, pred samim ulazom u Tuzlu, na Šićkom - rekla je Zada.

Dr F. Š. još radi u brčanskoj bolnici. Na pitanje smatra li da je pravda u jednu ruku zadovoljena, Zada kaže: "Još ja nisam zadovoljna niti ću ikada biti. I životom da plati, ona nije vredna moje Nejle. Hoću da je najstrožije kazne. Ubila mi je dete! - kako tvrdi Zada.

(Telegraf.rs/ Izvor: avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA