Majke sa troje ili više dece doživotno će dobijati pare! Evo kad zakon stupa na snagu

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević saopštila je da će se zakon primenjivati od 1. januara, da je u toku izrada podzakonskih akata i da je, tim povodom, u ponedeljak imala sastanak sa direktorima centara za socijalni rad

  • 35

Sve majke u Crnoj Gori koje imaju troje i 25 godina radnog staža, odnosno ukoliko imaju četvoro dece i najmanje 15 godina staža, od naredne godine primaće doživotnu naknadu. Ona će iznositi 70 odsto prosečne neto zarade ostvarene u godini koja prethodi godini ostvarivanja tog prava.

BONOVI, TAČKICE I MARKICE: Da li se sećate od čega smo sve morali da živimo? (FOTO)

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević saopštila je da će se zakon primenjivati od 1. januara, da je u toku izrada podzakonskih akata i da je, tim povodom, u ponedeljak imala sastanak sa direktorima centara za socijalni rad.

- Iako u ovom trenutku ne znamo tačan broj majki koje će imati to pravo, odredili smo deo sredstava za tu namenu - pojasnila je Kovačevićeva.

Prema prvim projekcijama, za isplatu naknada potrebno je oko 12 miliona evra godišnje. Kovačevićeva ističe da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja zainteresovane blagovremeno informisati o detaljima šta je potrebno od dokumentacije kada to pitanje preciziraju sa ostalim institucijama u sistemu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ovaj zakon je doživeo veliku popularnost među crnogorskim majkama, a značajan broj njih razmišlja o trećem detetu kako bi ostvarile uslov za doživotnu naknadu. Ipak, još je veliki broj nedoumica: da li će se računati samo efektivni radni staž i kako će se sabirati staž na Birou za zapošljavanje, da li će majke troje ili više dece koje su već u penziji moći penziju da "zamene" za ovu nadoknadu ukoliko im je ona povoljnija, da li će pravo na nadoknadu imati majke koje su usvojile decu.

Na sva ova pitanja još nema odgovora.

- Obratili smo se i Skupštini radi tumačenja nekih odredaba zakona imajući u vidu da je i taj zakon neprecizan u delu osiguranja ili radnog staža. Očekujemo da će odgovor Skupštine brzo stići - kaže Kovačevićeva.

Ovaj zakon je ostao kost u grlu vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista koja se borila da on ne prođe glasanje u parlamentu. Predložio ga je poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović, a izglasan je uz podršku SDP-a, partije koja čini koaliciju na vlasti. Protiv zakona je bilo 27 poslanika, uglavnom iz vladajuće Demokratske partije socijalista.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alexandre Jacques Foto-ilustracija: Profimedia/Alexandre Jacques

Naknadu u iznosu od 40 odsto od prosečne neto zarade mogu primati i žene koje su rodile troje ili više dece, a koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje najmanje 15 godina. Prosečna zarada u Crnoj Gori je oko 480 evra.

Naredne godine žene koje imaju radno iskustvo primaće oko 330 evra naknade, a one koje su nezaposlene 190 evra. Prema nezvaničnim podacima, u Crnoj Gori ima oko četiri hiljade majki sa troje ili više dece, a oko 1.500 njih ima pravo na ovu nadoknadu.

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gaga

    7. novembar 2015 | 08:55

    bravo za crnu goru.lepa vest.mi smo lideri u regionu pa tako nesto kod nas nije moguce.kod nas trudnice i samohrane majke ostaju bez posla.

  • Sinisa

    7. novembar 2015 | 12:48

    Bravo za Crnu Goru. Ovakav zakon na Balkanu ima jos samo Grcka koja je deset puta bogatija od ostalih.

  • Mari

    7. novembar 2015 | 10:42

    Ja mislim da kod nas ne treba to da uvode,jer ce Cigani onda sav novac da pokupe...Nase zene se slabije odluce za trece dete..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA