TANJUG JAVLJA, TANJUG JAVLJA: Ovo je bila prva vest koju je emitovala ugašena agencija!

Tehnička sredstva kojima se raspolagalo bila su izuzetno skromna i svodila su se na radio-odašiljač jačine 300 vati, radio-prijemnik, jedan poljski telefon i pisaću mašinu

  • 7

Novinska agencija Tanjug počela je sa radom 1. novembra 1943 godine, a sada je pred gašenjem. Imajući u vidu koliko su se svi oslanjali na ono što "Tanjug javlja" informišemo vas koja je prva vest koju je Tanjug objavio i koji je značaj imao u svetu agencijskog novinarstva.

TANJUG JAVLJA: TANJUG prestao da postoji!

Prve reči emitovane u etar 5. novembra 1943.godine bile su: Tanjug javlja ... Tanjug javlja ... Potom je usledila prva vest koju je Tanjug emitovao, bio je to ratni izveštaj Vrhovnog štaba NOV i POJ.

Tehnička sredstva kojima se raspolagalo bila su izuzetno skromna i svodila su se na radio-odašiljač jačine 300 vati, radio-prijemnik, jedan poljski telefon i pisaću mašinu.

Ubrzo, Tanjug je preuzeo i sve aktivnosti dotadašnje Radio stanice AVNOJ-a.

Prvu informaciju o postojanju Tanjuga, negde polovinom novembra, svetu je objavila Radio-stanica Slobodna Jugoslavija, koja je delovala sa prostora Sovjetskog Saveza, potom je usledio britanski BBC, kao prvi strani medij koji je objavio da je osnovan Tanjug.

Postoji bezbroj puta ponavljana priča, nekolicine svedoka i saučesnika, o nastanku imena Agencije.

Operisalo se imenima Tas-jug, Notasjug, Notagjug, Tenanoj, da bi konačno Tito u šali prokomentarisao da bi najbolje bilo da se zove Čik-Jank, po Mošinom nadimku, a tek tada je Moši pala na pamet ideja da bi skladnije ime od navedenih bilo Tanjug, odnosno Telegrafska agencija nova Jugoslavija.

Printskrin: Tanjug.rs Printskrin: Tanjug.rs

Po sećanju Jare Ribnikar, Vlada Ribnikar je na jednoj cedulji napisao naziv TANJUG koji je potom Moša prilepio na ulazna vrata, da tako kažemo, prve Tanjugove zgrade.

Bila je to jedna stara kuća u gornjem delu te bosanske varošice, čije će ime postati neka vrsta simbola socijalističke Jugoslavije, razume se zbog Drugog zasedanja AVNOJ-a.

U prvoj redakciji novoosnovane agencije u Jajcu, nalazili su se, uz Mošu Pijade, Vladislav Ribnikar, prvi direktor, Lepa Pijade, Olga Ninčić Humo i Jara Ribnikar. Njima su se ubrzo pridružili Milan Gavrić i Mahmud Konjhodžić.

Tanjug se potom preselio na Vis, da bi se zatim od polovine oktobra oglasio iz Valjeva, a potom iz Aranđelovca, gde je se nalazio kada je oslobađan Beograd.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U novo sedište Agencije u Beogradu u Resavskoj 28. Tanjug se uselio 23. oktobra 1944. da bi započeo izdavanje Biltena spoljnopolitičkih vesti već 25. oktobra 1944. dva dana po useljenju u zgradu koja će biti njegvo središte do kraja 1968. kada se preselio u palatu Prizad na Obilićevom vencu.

Neumorno tokom 71 godine postojanja Tanjug je izveštavao i Srbiju, odnosno Jugoslaviju, i svet, emitujući bezbroj puta ekskluzivne informacije ne samo lokalnog nego svetskog značaja. Prema aktuelnim istraživanjima Tanjug je izvor za 60 do 70 odsto informacija prisutnih u informativnim programima u Srbiji.

Činjenica da je 2011. godine, Evropska asocijacija novinskih agencija (EANA), sasvim izvesno najpozvanije telo koje može da procenjuje kvalitet agencijske informacije, upravo Tanjugu dodelila nagradu za izuzetan kvalitet agencijskog novinarstva, siguran je pokazatelj sasvim izuzetnog simboličkog kapitala, odnosno ugleda koji je Tanjug u svetu agencijskog novinarstva imao.

(Telegraf.rs/ Izvor: NUNS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA