ZARADILI POLA MILIONA EVRA NA IZBEGLICAMA: Krijumčarili Sirijce za 1.200 evra PO OSOBI

Koristili su njihovu bedu i uzimali su im 1.200 evra po čoveku za transfer od Beograda do Mađarske ili Austrije, a sa migrantima su stupali u kontakt u prihvatnim centrima u Bogovađi i Beogradu

  • 0
Izbeglice, migranti, Berkasovo, granica Srbija Hrvatska Foto: Milena Đorđević

Kriminalna grupa od 12 Srba, koju je predvodio pakistanski državljanin, za nepunih šest meseci prokrijumčarila je oko 400 migranata preko naših granica. Od ovog unosnog "biznisa", oni su zaradili čak pola miliona evra.

NAGURAO 39 MIGRANATA U HLADNJAČU: Kada su policajci otvorili vrata vozila, ljudi bukvalno ispadali (VIDEO)

Svi su uhapšeni krajem septembra, a veliki deo novca je pronađen i oduzet.

Opsežna akcija Službe za borbu protiv organizovanog kriminala pripremana je više meseci i konačno je realizovana na području Beograda i Kragujevca, pišu "Novosti".

- Veliki doprinos dale su mađarska i austrijska policija. Prema operativnim saznanjima, šverceri su od aprila do septembra prokrijumčarili oko 400 migranata. Među njima su pretežno bili Sirijci, Somalijci i Iračani.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Koristili su njihovu bedu i uzimali su im 1.200 evra po čoveku za transfer od Beograda do Mađarske ili Austrije. Sa migrantima su stupali u kontakt u prihvatnim centrima u Bogovađi i Beogradu - rekao nam je izvor iz MUP.

Prilikom pretresa stanova i drugih objekata koje su koristili članovi ove kriminalne grupe, pronađena je i velika količina novca koji je zarađen švercom migranata.

Pored borbe protiv krijumčarenja ljudi, SBPOK je za prvih deset meseci ove godine razbio čak 14 organizovanih kriminalnih grupa. Na "meti" su se našli falsifikatori, kradljivci automobila, narko-dileri... U tim akcijama zaplenjene su i velike količine ilegalne robe čija se vrednost procenjuje na više miliona evra.

To je veliki pomak s obzirom na to da je tokom cele 2014. ukupno palo 10 ekipa.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Posebno je zanimljivo hapšenje tri osobe koje su falsifikovale novac. Kod njih je pronađena oprema za pripremu štampanja 100 dolara, 32.600 lažnih dolara vrhunskog kvaliteta, kao i veliki broj novčanica koje nisu do kraja završene. Oduzeta im je i štamparska oprema, ofset mašine, sekači... Kako su oni sve to pribavili i kako su uspeli da se organizuju, stvarno je neverovatno.

Sličnim poslom bavila se i jedanaestočlana kriminalna grupa, koja je takođe nedavno uhapšena. Oni su falsifikovali platne kartice, čekove i pasoše.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Kod njih je pronađena savremena oprema, pisači za nanošenje na platne kartice, mašine za štampanje platnih kartica i mašine za štampanje ličnih dokumenata - objašnjava naš sagovornik.

Uz sve ovo, razbijanje međunarodne grupe koja se bavila švercom automobila privukla je možda i najveću pažnju javnosti. Tada je zaplenjena veća količina falsifikovane dokumentacije, a razotkrivene su i dve radionice za prekucavanje brojeva šasije i dve radionice za lažiranje dokumenata.

Prekontrolisano je čak 20 objekata na teritoriji Sremske Kamenice, Subotice, Novog Sada i Šida. To je bila jedna od najopsežnijih policijskih akcija u poslednjih nekoliko godina.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA