SRPSKI NAUČNICI OTKRILI NOVU BILJKU: Njivarica leči KANDIDU i bolesti USNE duplje! (FOTO)

Čaj od ove biljke ima žutu boju, prijatnog je ukusa, i veoma je dobro dezinfekciono sredstvo za sluzokožu usta, ždrela i jezika

  • 6

Živko Stanković i Conka Stankov iz Kraljeva zabeležili su vrlo zanimljivu botaničku retkost, tačnije otkrili su novu vrstu zeljaste biljke iz roda "Erigeron" koju su označili kao novu vrstu za floru Srbije!

POVEĆAVA GRUDI I TOPI KILOGRAME: Ovo seme vam je na dohvat ruke, a da to niste ni znali!

Rezultate su napisali u formi rada na srpskom i latinskom jeziku, a biljci su nadenuli ime - "Njivarica" utvrdivši da nije običan korov i da ima ozbiljan zdravstveni i ekonomski značaj.

Biljka je dobila naziv po tome što se javlja na ivicama njiva u kojima se gaji kukuruz, na utrinama, u fragmentima ostatka šuma i šibljaka vrba i topola.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Biolozi mr Živko Slavković i Conka Stankov su proučavali fiziološko i farmakodinamsko dejstvo, na sebi i članovima porodica i došli do zapanjujućih zaključaka.

Pre svega da Njivarica nije običan korov, već lekovita biljka, pa su je autori odmah predložili na dalje analize, kao i njeno uvođenje u medicinsku floru Srbije.

Čaj od ove biljke ima žutu boju, prijatnog je ukusa, veoma dobro dezinfekciono sredstvo za sluzokožu usta, ždrela i jezika.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Mlakim čajem koji se spravlja od jedne supene kašike usitnjene biljke listova, cvetova i stabla prelivenih sa jednom četvrtinom tople vode do 60 stepeni (koji treba da odstoji 2 časa), sa zuba se mogu uspešno odstraniti ostaci hrane i zaustaviti aktivnost bakterija u usnoj duplji.

Deluje bakteriostatično na streptokoke helikobakter pilorija i gljivice kandide u usnoj duplji.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pošto biljka njivarica brzo raste otporna je na sušu i daje veliku biomasu, može se plantažno gajiti iz ekoloških razloga, a njeni sastojci koriste se za proizvodnju pasta za zube, sapuna, kozmetičkih rastvora koji zatežu kožu, kao i za lekove za obnavljanje sluzokože organa za varenje i genitalnih organa.

Njivarica je jednogodišnja zeljasta biljka visine 24-92cm, sa jakim žiličastim korenom do 5 cm dužine. Stablo sa mnogo listova i cvetnih glavica, čvrsto uspravno, crveno sa izduženim brazdama.

(I. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.S

    9. novembar 2015 | 23:27

    Svaka čast za naučnike. Bravo za rad, i sreću u daljem radu, jer se sad, treba izboriti da je priznaju za širu upotrebu. O takvim ljudima treba pisati, a ne o nečijim golim guzicama, i još glupljim izjavama.

  • Перагеније

    9. novembar 2015 | 22:47

    Честитке за откриће!

  • Sena

    10. novembar 2015 | 00:00

    Spas je u alternativnoj medicini

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA