SKANDAL NA SRPSKOJ SAHRANI: Rodbina otvorila kovčeg da se pozdravi s pokojnikom, SVI SE ŠOKIRALI KAD SU VIDELI DA JE GO!

U kapeli, neposredno pred sahranu, prisutni su pokojniku hteli da odaju poslednju počast, a kada su otvorili kovčeg, zatekli su nešto što je šokiralo sve, a do sada nije viđeno u Srbiji. Pokojnik je bio go

  • 37

Stojan Stojiljković (68) iz sela Brijanje kod Leskovca preminuo je 4. novembra, oko 16:30 u Gerontološkom centru Leskovac. Njegova sahrana bila je juče u 13 časova. Pokojnika je došla da isprati šira rodbina, budući da se nikada nije ženio, niti je imao decu. A onda se desio skandal.

U kapeli, neposredno pred sahranu, prisutni su pokojniku hteli da odaju poslednju počast, a kada su otvorili kovčeg, zatekli su nešto što je šokiralo sve, a do sada nije viđeno u Srbiji: Pokojnik je bio go. Prisutna rodbina je od sramote rukama pokrivala lice, oplakujući pokojnika, a kapelom su odzvanjale reči:

Stojane, kako ćeš go kod majke i oca, Stojane, ko ti tako učini?

U razgovoru za Telegraf Svetlana Zorić, kojoj je pokojni Stojan bio ujak, priča da niko od rodbine nije siguran ko bi mogao da napravi takav propust.

- Rođen je kao siromah, kao siromah je i umro. Čak i one najveće socijalne slučajeve sahranjuju obučene - priča Svetlana ne skrivajući potresenost događajem.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Stojan je bio oko dve godine u Gerontološkom centru u Leskovcu gde je i umro. Primao je određenu socijalnu pomoć, jer trošna kuća u kojoj je živeo nije više bila funkcionalna. Sam centar imao je obavezu da o Stojanu vodi računa do smrti, pa i u slučaju smrti. Socijalnu pomoć koju je primao uzimao je Gerontološki centar za njegovu negu.

Rodbina još uvek ne zna ni od čega je umro, samo su im rekli da je "lepo jeo i zaspao". Svetlana kaže da nije bolovao, samo je imao operaciju noge, ali je sa tim živeo.

Bio je veseo čovek, nikad nervozan ili preke naravi prema drugima. Braća i sestre su mu pomrli, i od bliže rodbine nije imao nikoga. 

Da bismo proverili kod koga je došlo do propusta, pozvali smo Gerontoloski centar u kome je Stojan preminuo. Oni negiraju krivicu, rekavši da je što se tiče njih sve urađeno po protokolu, da su opremu poslali sa pokojnikom, i da je neko u bolničkoj kapeli trebalo da preuzme brigu o telu do sahrane. Ovo je njihovo saopšetnje:

"U slučaju smrti korisnika, Ustanova za odrasle i starije "Leskovac“ postupa po proceduri broj 631, koja je i ovom prilikom u potpunosti ispoštovana. Naime, prilikom prijema u Ustanovu srodnici korisnika su u obavezi da dostave opremu u slučaju smrti.

Kada je reč o budžetskim korisnicima, što je ovde slučaj, obaveza obezbeđivanja opreme je u nadležnosti uputnog organa odnosno Centra za socijalni rad.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP Foto-ilustracija: Tanjug/AP

Smrt korisnika Stojana Stojiljkovića nastupila je 04. novembra tekuće godine. O tome je obaveštena služba hitne pomoći i pozvan mrtvozornik koji je konstatovao smrt. Po njegovom odlasku, izvršena je postmortalna nega korisnika i telo preminulog je, po proceduri, u Ustanovi zadržano dva sata. Kako centar za socijalni rad nije obezbedio odeću u slučaju smrti, obezbedili smo je mi.

Odeća u slučaju smrti je, sa telom preminulog, poslata u bolničku kapelu. Tu se završavaju sve obaveze Ustanove i dalju nadležnost preuzima Centar za socijalni rad.

Naime, telo korisnika, kada je reč o budžetskim korisnicima do kapele i dalje do grobnih parcela odvozi pogrebno preduzeće koje bira Centar za socijalni rad na tenderu i koje se finansira iz budžeta grada. Mi smo naše obaveze i procedure ispoštovali u skladu sa važećim statutom i procedurom."

Tragom ovog saopštenja pozvali smo i Centar za socijalni rad Leskovac, koji se u navodima Gerontološkog centra poziva na odgovornost. Preusmerili su nas na Službu za zaštitu odraslih i starih, koji su odgovornost sa sebe prebacili na bolničku kapelu u Leskovcu.

- Nema naše krivice, telo je doneto do kapele, gde je njihov tehničar trebao da vodi brigu o telu, do sahrane. To je propust šefa bolničke kapele i njihovih radnika, koji nisu obukli pokojnika, a nikoga o tome nisu obavestili, kovčeg niko nije otvarao do sahrane, a onda je rodbina doživela to što je doživela - kažu iz Službe za zaštitu odraslih i starih, Centra za Socijalni rad.

Bolnička kapela u Leskovcu je u sklopu Opšte bolnice. To je jedina kapela, kojoj je potrebno renoviranje. Oni takođe negiraju krivicu njihovih zaposlenih i obraćaju se sa ovim rečima:

- Pokojni Stojan Stojiljković nije umro kod nas, već u Gerontološkom centru. Mi nemamo obavezu da zbrinemo pokojnika i obezbedimo mu sahranu, jer su za to nadležni Centar za socijani rad i Gerontološki centar u kome je boravio. Mi imamo saradnju sa njima i ovaj propust ćemo rešiti što pre, naše ime, i naša ustanova nisu odgovorni za ovako nešto - rekao je direktor Opšte bolnice, i dodao da nikada nije čuo za takava slučaj smrti.

Očigledno, krivica se prebacuje poput ping-pong loptice, i ostalo je nepoznato ko je kriv za sahranjivanje Stojana S. golog!?

Šta vi mislite, ko je kriv za ovaj propust? Molimo vas da nam u komentarima napišete šta mislite o ovom slučaju. 

(I. Lazić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Morava

    6. novembar 2015 | 23:45

    Mom daljem bratu se desilo još gore! Prvo je umro mlad u Niškoj bolnici zbog nemara lekara. Potom su ga golog stavili u kesu i poslali kući. Pa to se ni sa kučetom ne radi. Dabogda im sve njohove isto tako slali kući koliko god da ih ima.

  • nemam ime

    6. novembar 2015 | 22:46

    Njemu je svejedno,sa sobom nosi samo dobra I losa dela.Odeca,pare,nakit su suvisni ,a ko je kriv za ovaj propust ,ocigledno je da kad covek umre ovako sam bez igde ikoga svako moze da radi sta hoce ,jer znaju da nece biti posledica.Zalosno je,ali to je nasa realnost.

  • Мира

    6. novembar 2015 | 23:36

    Погрешила је установа која последња има обавезу да провери да ли је све по пропису на покојнику, и да затвори сандук. Јадно и жалосно, како одговорне службе обављају веома важне послове не мислећи како ће тим лошим потезима оставити трауме код родбине и пријатеља покојника.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA