Poljoprivrednici, evo šta treba da učinite kako bi svoje useve zaštitili od vremenskih nepogoda!

Šteta na poljoprivrednim površinama u Podunavskom okrugu tokom nedavnih poplava iznosila oko dve milijarde dinara, dok je šteta na industrijskim i građevinskim objektima bila sto osamdeset miliona dinara

  • 2

Poljoprivrednici iz Podunavskog okruga, zbog sve češćih vremenskih nepogoda, zainteresovani su da osiguraju svoja poljoprivredna imanja i useve, rečeno je na skupu "Žene u agrobiznisu", održanom u Krnjevu.

Direktor Glavne filijale "Dunav osiguranja" Smederevo Zoran Ostojić izjavio je za Tanjug da je šteta na poljoprivrednim površinama u Podunavskom okrugu tokom nedavnih poplava iznosila oko dve milijarde dinara, dok je šteta na industrijskim i građevinskim objektima bila sto osamdeset miliona dinara. Direktor je poručio da je osiguranje useva, plodova, imovine, priključnih mašina i alata prava odluka i da poljoprivrednici tako obezbeđuju svoja gazdinstva jer mogu da dobiju adekvatne naknade u slučaju nepogoda.

To nije trošak već investicija u budućnost – rekao je Ostojić.

Slavica Mirković vlasnik poljoprivrednog gazdinstva iz Krnjeva, koja se s porodicom bavi proizvodnjom jabuka, višanja i trešanja, kao i uzgojem ovaca, rekla je Tanjugu da već 15 godina svoje proizvode osigurava kod "Dunav osiguranja" i poručila da se to isplati, naročito kod štete od grada koja nastaje na voću, za šta je porodica iz Krnjeva ove godine dobila naknadu u roku od nekoliko dana. Slavica Mirković je poručila drugim poljoprivrednicima da treba da odaberu vid osiguranja i za kvalitet i za kvantitet.

Foto: dunav.com Foto: dunav.com

Dejan Đokić, poljoprivrednik iz Velike Plane, koji se bavi uzgojem kornišona i voća, rekao je Tanjugu da svoje useve osigurava već 10 godina, da mu to mnogo znači i da mu daje veliku sigurnost zbog vremenskih nepogoda, poručivši i drugim proizvođačima da treba da osiguraju useve jer je korist velika, posebno zato što deo tog osiguranja subvencionišu opština i Opština Velika Plana sa 30 odsto subvencioniše osiguranje poljoprivrednih useva, životinja i voća, a država sa još 40 procenata, tako da poljoprivrednici treba da plate samo 30 odsto ukupnog iznosa osiguranja, rekao je zamenik predsednika te opštine Željko Rajić.

On je naveo da je za ovu godinu u tu svrhu iz lokalnog budžeta izdvojeno 650.000 dinara i najavio da će sledeće godine taj iznos biti još veći. Rajić je pozvao sve poljoprivrednike da iskoriste te Kompanija "Dunav osiguranje" predstavila je poljoprivrednicima tog kraja bogatu ponudu svojih usluga, među kojima su osiguranje useva i plodova – pretežno žitarica, kao i plodova voća – spram osnovnih rizika od požara, grada i groma.

Godišnja premija za osiguranje pšenice po jednom hektaru površine na prosečan prinos od pet tona po hektaru (t/ha) i ceni od 20 dinara po kilogramu iznosi 2.860 dinara, a kukuruza na prinos od osam tona/ha i ceni od 15 din/kg 3.036 dinara. Što se tiče osiguranja plodova voća, na prinos od 1.000 kilograma, po otkupnim cenama od ove sezone, iznosi premije su sledeći: za šljive 1.310 dinara, za jabuke 1.965 dinara te za jagode 6.550 dinara. Kada je reč o osiguranju životinja od opasnosti uginuća, prinudnog klanja ili ubijanja životinja nesrećnim slučajem ili smrti zbog bolesti, iznos premije za osiguranje goveda (krava), na vrednost grla od 120.000 dinara, iznosi 8.100 dinara godišnje.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Prilikom zaključenja polise osiguranja za goveda, Kompanija odobrava popuste na broj životinja. Primera radi, za osiguranje pet i više grla odobrava se popust od 10 odsto, a za osiguranje 11 i više grla popust je 20 odsto.

U ponudi je i osiguranje drugih životinjskih vrsta kao što su svinje (za priplod i tov, po cenama od 500 do 4.500 dinara po grlu), kao i osiguranje ovaca, živine i dr. Na premiju tih vrsta osiguranja plaća se porez od pet odsto.

Paušalno osiguranje poljoprivrednog gazdinstva – pri čemu su osigurane sve zgrade, stvari domaćinstva, priključne mašine i alat, životinje i zalihe proizvoda – kod "Dunav osiguranja" iznosi 10.000 dinara godišnje, i to za prosečno gazdinstvo vrednosti od oko pet miliona dinara. Ukoliko se ugovori i pokriće rizika od poplave, za ovo domaćinstvo premija osiguranja se povećava za 2.891 dinar godišnje.

Za stan površine 65 kvadrata, sa svim stvarima u domaćinstvu, uz maksimalnu sumu osiguranja, osiguravajuće pokriće osnovnih požarnih rizika bez uključenog rizika od poplave košta oko 500 dinara mesečno, a sa ugovorenim rizikom od poplave, u zavisnosti od ugovorene sume osiguranja, od 600 do 800 dinara mesečno. Ukoliko je osiguranik više puta pretrpeo štetu od poplave, svaki put će biti namiren po istoj polisi, s tim što se visina naknade utvrđuje za svaki slučaj zasebno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIO Fond

    6. novembar 2015 | 20:44

    Bolje napisite sta treba da radimo kako bi platili pio fondu socijalno osiguranje?

  • Zoooki

    10. novembar 2015 | 07:07

    U obrenovcu je bilo lokala koji su osigurani bili protiv poplave osiguranje to im nije pokrilo jer oni smatraju poplavu kad pukne cev slavina... I nisu dobili zato dobro pogledajte zasta dajete novac nisu oni tu da bih vam davali već da uzmu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA