VLADIKA TEODOSIJE: Prioritet je da sačuvamo naše prisustvo na ovim svetim prostorima

- To najbolje možemo da učinimo našim živim prisustvom, bez naše crkve, sveštenstva i monaštva, a naročito bez našeg vernog naroda naše svetinje koje nisu muzeji i spomenici, već živa bogoslužbena mesta, gde se slavi Bog i propoveda ljubav, ne mogu bez našeg prisustva opstati – poručio je vladika Teodosije

  • 4

Uoči sutrašnjeg glasanja na Generalnoj konferenciji u sedištu Unesko u Parizu episkop Raško-prizrenski i Kosovsko-Metohijski Teodosije poručio je danas iz Kosovske Mitrovice da je prioritet Srpske pravoslavne crkve, Eparhije Raško-prizrenske i vernog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji da sačuva prisustvo na svetom Kosovu i Metohiji i svetinje koje su naši preci podigli i kroz burnu istoriju i teška vremena sačuvali do današnjih dana.

Studenti telima ispisali "Ne Kosovo u Unesko"

- To najbolje možemo da učinimo našim živim prisustvom, bez naše crkve, sveštenstva i monaštva, a naročito bez našeg vernog naroda naše svetinje koje nisu muzeji i spomenici, već živa bogoslužbena mesta, gde se slavi Bog i propoveda ljubav, ne mogu bez našeg prisustva opstati – poručio je vladika Teodosije.

On je naglasio da srpske svetinje imaju svoj identitet, Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani, Gračanica, Bogorodica Ljeviška, kao i ostali manastiri i crkve na ovom prostoru koji su kulturno i duhovno nasledje srpskoga naroda i Srpske pravoslavne crkve.

- Teritorijalno pripadaju Kosovu i Metohiji i stoga se može misliti da su kosovsko nasledje, one pripadaju srpskom narodu na prvom mestu, a s obzirom da su nominivane kao svetska kulturna baština pod zaštitom UNESCO-a pripadaju svima, jer nemamo ništa vrednije i nšta lepše da je sačuvano iz srednjeg veka kao što su Pećka Patrijaršija, Dečani, Gračanica i Bogorodica Ljeviška – rekao je vladika Teodosije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA