Nekadašnji agent Udbe uhapšen u Španiji, čeka ga doživotna robija!

Vinko Sindičić je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubistva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj 1988. godine i odslužio je zatvorsku kaznu

  • 0

Vinko Sindičić, agent nekadašnje Udbe, uhapšen je u Španiji zbog čijeg lažnog svedočenja 2008. je Krunoslav Prates osuđen na doživotnu robiju za ubistvo hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora "Ine" Stjepana Đurekovića.

DOKAZ DA JE TITO DRŽAO VATIKAN U ŠACI: Ovaj ROBIJAŠ S GOLOG OTOKA je u ime Broza ŠPIJUNIRAO PAPU! (FOTO)

Informaciju o hapšenju Sindičića saopštio je predsedavajući sudija Manfred Dauster na suđenju nekadašnjim funkcionerima jugoslovenske tajne policije Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.

Sindičić je u Španiji uhapšen na osnovu međunarodne poternice koju je izdala Hrvatska, prenosi Večernji list.

- Bavarska pokrajinska kriminalistička kancelarija dobila je obaveštenje da je Sindičić uhapšen u Burgosu - precizirao je sudija Dauster na početku 71. ročišta procesa protiv Perkovića i Mustača u Minhenu, kojima se sudi zbog saučesništva u ubistvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1982. u blizini Minhena.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Sindičić je već nekoliko puta trebalo da se pojavi u svojstvu svedoka na tom suđenju, ali se nije odazvao.

Bio je i krunski svedok u procesu protiv Pratesa.

Perkovićeva odbrana je protiv Sindičić u Hrvatskoj podigla optužnicu zbog lažnog svedočenja u procesu protiv Pratesa i sada je na osnovu te optužnice i uhapšen.

Za sada se ne zna da li će svedočiti u sadašnjem procesu protiv Perkovića i Mustača.

Istragu protiv Sindičića krajem 2013. pokrenulo je riječko Opštinsko državno tužilaštvo, koje ga, osim zbog davanja lažnog iskaza, tereti i da je lažno prijavio krivično delo.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Primorsko-goranska policija traži Sindičića i zbog neodazivanja na ročišta u Opštinskom sudu u Rijeci, gde mu se, u postupku koji je vraćen na početak na osnovu njegove žalbe, sudi po optužbi da je neovlašćeno ušao u tuđi stan.

Sindičić je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubistva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj 1988. godine i odslužio je zatvorsku kaznu.

Suđeno mu je i u Zagrebu zbog ubistva hrvatskog emigranta Brune Bušića 1978. godine, ali je 2000. godine oslobođen optužbe.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA