TO NIJE HRVATSKA TERITORIJA! Slovenija ipak ne mora da pomeri delove bodljikave žice

- Slovenija postavlja tehničke prepreke na svojoj teritoriji, granica još nije određena i ne znamo gde će biti, to će biti poznato tek kad arbitražni sud donese presudu - kazao je Erjavec u razgovoru za Slovensku televiziju

  • 1

Ministar spoljnih poslova u Sloveniji Karl Erjavec rekao je da granica između Hrvatske i Slovenije još nije određena i da će je tek odrediti arbitražni sud u Den Hagu, pa je na osnovu toga odbacio tvrdnje da Slovenija mora da pomeri delove bodljikave žice na hrvatsko-slovenskoj granici.

HRVATI BESNI ZBOG BODLJIKAVE ŽICE: Traže od Slovenaca da je uklone, jer je preblizu granice!

- Slovenija postavlja tehničke prepreke na svojoj teritoriji, granica još nije određena i ne znamo gde će biti, to će biti poznato tek kad arbitražni sud donese presudu - kazao je Erjavec u razgovoru za Slovensku televiziju.

Prema njegovim rečima, Hrvatska tumači gde je granica "onako kako njoj odgovara", pa od Slovenije traži da se ona utvrdi granicama, dok za svoju granicu prema Srbiji traži da ide sredinom Dunava, odnosno prirodnom granicom, a to Slovenija ne prihvata, kazao je Erjavec.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ako dođe do postavljanja barijera za usmeravanje izbegličkog toka kod Hotize i Svetog Martina na Muri, onda će se one postaviti uz Muru, a ne granicom katastarskih opština, najavio je slovenski ministar vanjskih poslova, dodavši da veruje kako neće doći do incidenata i da ih Slovenija ne želi.

U najnovijem graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije potaknutom izbegličkom krizom Hrvatska je u četvrtak u zatražila da se bodljikava žica koju Slovenija postavlja ukloni s hrvatske teritorije na području Sutle, u blizini graničnog prelaza Harmica te u području reke Bregančice, kod graničnog prelaza Bregana Naselje dok je Slovenija utvrdila kako je žica na slovenskoj teritoriju i da neće biti uklonjena.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ogradu ćemo postavljati onde gde nam najbolje odgovara kako bi zaustavili moguće disperziranje migranata na zelenoj granici, ali pazeći da ne uđemo na teritoriju koji je nesporno hrvatska - kazao je Erjavec Slovenskoj televiziji.

Na pitanje je li Slovenija ogradu na granici počela postavljati u koordinaciji s Nemačkom i Austrijom ili čak "po njihovom naređenju", Erjavec je rekao da nije i da je tu odluku Slovenija donela samostalno, ali da bi bilo bolje da se Šengenska granica brani zajedno, te da to zajedno čine zemlje poput Nemačke, Austrije i Slovenije, a ne svaka pojedinačno, što može izazvati domino-efekt postavljanja barijera na unutarnjim granicama Šengenskog prostora.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

S Austrijom od samog početka krize uzorno sarađujemo u reguliranju protoka migranata, dok s Hrvatskom to ranije nije bio slučaj, kazao je Erjavec. Dodao je da bi sve zemlje na balkanskoj izbegličkoj ruti trebalo bolje sarađivati, ali da se Slovenija pridržava odredbi koje su u vezi s krizom donesene na mini samitu EU-Balkan pre nekoliko nedelja.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA