UBIJEN NAJBRUTALNIJI UBICA ISIS-a: Džihadi Džon likvidiran dronom (FOTO) (VIDEO)

Iako i dalje nije potvrđeno, američki vojni zvaničnici kažu da su skoro sigurni da su ubili Muhameda Emvazija koji je bio meta vazdušnog napada u Raki

  • 20

Američki dron gađao je vozilo u Siriji za koje se veruje da je prevozio maskiranog militanta Islamske države, poznatog kao Džihadi Džon, saopštili su danas američki zvaničnici.

PRETIO JE DA ĆE MI ISČUPATI NOS KLEŠTIMA I TERAO ME DA IGRAM TANGO S NJIM: Stravična ispovest jednog od talaca Džihadi Džona (FOTO)

Nije poznato da li je tom prilikom i ubijen Britanac koji se pojavljuje u nekoliko video poruka, kako odseca glave zapadnim taocima. Ipak, američki vojni zvaničnici kažu da su skoro sigurni da su ubili britanskog militanta.

Jedan viši američki zvaničnik je, međutim, u izjavi za "Foks Njuz" rekao: "Sigurni smo 99 odsto da smo ga sredili. Pratili smo ga već neko vreme". Drugi izvor je rekao američkoj medijskoj kući Ej-Bi-Si da je džihadista raznesen "besprekornim i preciznim udarom".

Printskrin: YouTube / Reuters Printskrin: YouTube / Reuters

Da je Muhamed Emvazi bio meta vazdušnog napada u Raki, potvrdio je u saopštenju i sekretar za medije Pentagona Piter Kuk, dodađući da će učinak tek biti procenjen, prenosi AP.

Bivši talac je opisao Emvazija, koji je u srednjim 20-im godinama, kao krvožednog psihopatu koji je uživao da preti zapadnim taocima.

Foto: Tanjug/AP, Printskrin: Youtube/chillinglive newstoall Foto: Tanjug/AP, Printskrin: Youtube/chillinglive newstoall

Španski novinar Havier Espinoza, koji je bio u zaorbljeništvu džihadista više od šest meseci, posle otmice u Siriji 2013. godine, rekao je da Emvazi tačno objašnjava kako militanti sprovode smaknuća.

Među onima kojima je odrubljena glava u prikazanim video snimcima na internetu su i američki novinari Stiven Sotlof i Džejms Foli, američki humanitarac Abdul Rahman Kasig, kao i britanski Dejvid Hejns i Alan Hening i britanski novinar Kenji Goto.

Video bi obično počeo tako što se dere visoki maskirani čovek odeven u crno, dok talac kleči pred njim, a završio bi se tako što drži prevelik nož u ruci, dok obezglavljena žrtva leži pred njim u pesku.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Emvazi je u februaru identifikovam kao Džihadi Džon, iako je advokat njegovog oca tvrdio novinarima da za to nema dokaza. Stručnjaci su kasnije potvrdili identifikaciju.

Emvazi je rođen u Kuvajtu i proveo je deo detinjstva u siromašnom području Taima i Džahri, pre nego što se preselio u Britaniju, dok je još bio dečak.

Pohađao je državne škole u Londonu i studirao informatiku na Univezitetu Vestminster, pre nego što je otišao u Siriju 2013. godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Upravnica londonske Kvintin Kinastoun akademije kazala je ranije za Bi-Bi-Si, da je bio miran, razuman i vredan.

Britanska obaveštajna služba je navela da je godinama imala Emvazija na spisku potencijalo osumnjičenih za terorizam, ali da nije mogla da spreči njegov odlazak u Siriju.

Obaveštajcima je bio poznat od 2009. godine, kada je povezan sa terorizmom u Somaliji.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trig

    13. novembar 2015 | 10:25

    Ubise Ameri svoje cedo.

  • Stefan

    13. novembar 2015 | 09:54

    Konacno i Ameri da urade nesto korisno za svet.

  • BB

    13. novembar 2015 | 14:08

    Svi njegovi videoklipovi su u cia, mi6 i mossad reziji, i on je sam izmisljen ili mk ultrovan od njih. Mediji su cudo i to je najvece oruzje cie, mi6 i mossada od 1945 a narocito od 11.9. 2001.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA