Da li ste znali da su danas NAJJEFTINIJE KARTE, jer NIKO NEĆE DA PUTUJE? Evo i zašto!

U SAD su avionske karte na današnji dan ubedljivo najjeftinije na svetu, a profit izvlaće putnici koji nisu sujeverni

  • 0

Ivan P. (23) je student koji je danas trebalo da iz Beograda otputuje u Vrbas kako bi vikend proveo sa porodicom, ali je u poslednjem momentu odustao od puta zato što je danas petak 13.

VAŽNO: DANAS JE PETAK 13. ali ovaj se razlikuje od svih do sada, otkrivamo i zašto!

- Bolje je da ne čačkam mečku i ostanem u studentskom domu. Iako nije ispitni rok, iskoristiću vikend da se spremim za kolokvijum sledeće nedelje. Pomerio sam put za sledeći vikend - objašnjava Ivan.

PETAK 13. NIJE BAUK, SUJEVERIJE JE ZA NESIGURNE: Evo šta srpski političari misle o UROKU i BAKSUZU na današnji dan!

U Beogradskoj autobuskoj stanici dobili smo informaciju da danas nije bilo neplaniranih otkazivanja polazaka. Iz ove firme su nam naglasili da je broj polazaka uvek uobičajeno veći uoči vikenda, ali da do sada nisu imali vidno manji broj putnika kada je petak 13.

SVE MRAČNE TAJNE PETKA 13: Ovo je najbaksuzniji dan u godini!

Ista je situacija i u Železnicama Srbije, koje će i ovog petka dodati vagone u svoje kompozicije zbog očekivane gužve uoči vikenda. "Zli jezici" bi rekli da je dovoljan baksuz i samo putovanje sporim domaćim železnicama i bez petka 13.

Kompanija "Air Serbia" svakog petka u okviru akcije "Happy friday" (srećan petak) nudi promotivne cene letova, a ovaj se razlikuje jedino po tome što ga reklamiraju kao "Happy friday 13" sa jeftinijim kartama do Ljubljane, Soluna i Berlina.

Možda u Srbiji sujeverje na petak 13. nije uzelo toliko maha, ali preko "bare" u SAD ovaj dan se više nego ozbiljno shvata. Zvanična statistika kaže da kada god petak padne na 13. u mesecu čak 38 odsto zaposlenih iskoristi slobodan dan radi bolesti (u SAD zaposleni imaju pravo da određeni broj dana ne dođu na posao pozivajući se na bolest bez odlaska kod lekara, što se naziva "sick day").

Foto-ilustracija: marsmet549 / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0) Foto-ilustracija: marsmet549 / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

Iako to neće zvanično priznati, statistika kaže da avio kompanije u SAD svakog petka 13. pretrpe gubitke i da im u proseku oko 30 odsto putnika uvek baš na ovaj dan vrati karte. U ovoj zemlji su avionske karte na današnji dan ubedljivo najjeftinije na svetu, a profit izvlaće putnici koji nisu sujeverni. Mnoge kompanije su zbog putnika na ovaj dan izbacile brojeve 13 iz numeracije letova, a karte za sedišta sa ovim brojem se ni ne puštaju u prodaju.

Opsednutost petkom 13. doveo je čak do toga da većina novoizgrađenih zgrada u Njujorku i drugim većim gradovima Amerike nema u numeraciji baksuzni broj. Preduzimači su odavno shvatili da veliki broj ljudi ne želi da živi na 13. spratu, pa su jednostavno u liftovima izbrisali broj 13. Iznad dugmeta sa brojem 12 nalazi se 14, iako je to fakat arhitektonski ustvari 13. sprat.

 Foto: Čitalac Telegrafa Foto: Čitalac Telegrafa

Međutim, petak 13. ne mora da obavezno bude baksuzan dan.

- Ako vas maler hoće, onda će vam se nešto baksuzno desiti i kod kuće. Od sudbine ne možete pobeći - tvrdi Maja Đ. koja je baš danas, 13. novembra, napunila 35 godina.

Ova profesorka iz Beograda naglašava da je danas kao i svakoga dana potpuno normalno otišla na posao, uobičajenom rutom, bez ikakvog posebnog rituala.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Prešla sam jutros crnoj mački put, valjda joj nisam izbaksuzirala dan. Nije mi prvi put da mi rođendan pada na petak 13. I ovaj ću uveče proslaviti sa prijateljima i verujem da će sve biti sasvim ok - zaključuje Maja.

Napišite nam u komentarima kakva su vaša iskustva na petak 13. i da li na ovaj dan imate neke posebne rituale kako biste oterali baksuz od sebe.

(V. Ž.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA