ISLAMSKA DRŽAVA U RASULU: Kurdi ušli u strateški važan grad, ubijen Džihadi Džon, džihadisti u panici (VIDEO)

Jedan od kurdskih zapovednika u napadu, Kamran Havrami, rekao je: "U zadnjih godinu i po borce Islamske države nikada nisam video ovako ranjive, u paničnom begu"

  • 0

Grad Sindžar je strateški jako važan grad na severu Iraka u koji su ušle snage iračkih Kurda, i koje na taj način žele da preuzmu od Islamske države. Ovaj grad je često bio na meti razaranja, a navodi se da je pre kurdske ofanzive u njemu bilo preko 500 džihadista.

DŽIHADISTIMA SE BLIŽI KRAJ: Uhapšen jedan od najtraženijih lidera terorista

Potpomognuti američkim vazdušnim napadima, Kurdi su odsekli Sindžar od istoka i zapada u četvrtak, u ofanzivi protiv Islamske države koja bi se mogla pokazati ključnom u naporima da se porazi džihadistička skupina. Jedan od kurdskih zapovednika u napadu, Kamran Havrami, rekao je: "U zadnjih godinu i po borce Islamske države nikada nisam video ovako ranjive, u paničnom begu."

Iako su kurdski borci razvili zastavu u centru grada, situacija je još uvek opisana kao opasna i prerano je za proglašenje pobede, dodao je drugi zapovednik Kurda, Gazi Ali.

Sindžar se nalazi na glavnom putu koji povezuje irački grad Mosul, koji je pod kontrolom ISIS-a, i grad Raku koji je njihovo uporište u susednoj Siriji.

Pre 15 meseci džihadisti ISIS-a zauzeli su grad i pritom masakrirali stotine Jezida, jedne od najstarijih iračkih manjina, koje su zbog njihovih religijskih uverenja optužili da štuju vraga. U napadu koji je oslobodio grad učestvovalo je i stotine njihovih boraca. Zapovednik Jezida Hajdar Šašo o napadu je rekao: "Ne bismo uspeli bez vazdušne potpore američkih snaga, ona je bila ključna. Sindžar je vrlo važan grad za nas - bez njega mi praktički ne postojimo."

Ova ofanziva je dosada najveća koordinirana akcija američkih i kurdskih snaga kojima je konačni cilj uništiti Islamsku državu. Budući da je Sindžar važna tačka, koja se nalazi između Mosula i Rakua, njegovim zauzimanjem Islamska država znatno je osakaćena jer im je prekinuta glavna linija.

Dobre vesti stižu iz Iraka gde se tamošnja vojska pohvalila da je počela sa "čišćenjem" džihadista u gradu Ramadi na zapadu zemlje.

Podsetimo, ranije tokom dana stigla je vest kako su Amerikanci u napadu dronom najverojatnije ubili Džihadi Džona.

Zloglasni terorista bio je glavni lik na snimcima na kojima pripadnici Islamske države brutalno odrubljuju glave taocima. Pravo mu je ime Muhamed Emvazi, rođen je Kuvajtu 1988., a u Britaniju se preselio kad mu je bilo šest godina. Dolazi iz dobrostojeće porodice.

(Telegraf.rs / Izvor: Hina, jutarnji.hr)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA