OVO MESTO U SRCU EVROPE JE RAJ ZA DŽIHADISTE: Odavde su krenuli u masakr u Parizu, a EU su ispred nosa!

U siromašnim i getoiziranim četvrtima džihadisti regrutuju svoje pripadnike među sitnim kriminalcima, a zatvori u kojima završe nakon sitnijih kaznenih dela služe kao inkubatori za njihovu radikalizaciju

  • 1

Kako se pomalo odmotavaju detalji operacija u kojima je u petak navečer u Parizu u stravičnim terorističkim napadima ubijeno 132 ljudi, sve je više detalja koji upućuju na Belgiju kao tačku u kojoj su napadi možda i osmišljavani. I to upravo Brisel, što je vrlo neugodna vest za snage bezbednosti u tom gradu u kojem je sedište Evropske unije i NATO-a.

OVAKO JE IZGLEDALO HAPŠENJE TERORISTE: Belgija na nogama! (VIDEO)

Potvrda je svega toga i vest da je u subotu navečer u briselskoj opštini Molanbek, predgrađu glavnog grada Belgije, uhapšeno najmanje sedam osoba za koje postoji, tvrde policijski izvori, opravdana sumnja da su povezani sa terorističkim napadima u Parizu.

Naime, jedan od automobila koji je u petak viđen kod dvorane Bataklan imao je belgijske tablice. Belgijski premijer Čarls Mišel rekao je kako je jedan od njih sigurno u petak uveče bio u Parizu. Kasnije tokom dana objavljeno je da je istragu u Briselu preuzeo zajednički francusko-belgijski tim, jer je potvrđeno da su od sedam napadača u Parizu, koji su poginuli, dvojica živeli u Molanbeku.

Foto: Flickr/johnkarakatsanis Foto: Flickr/johnkarakatsanis

Molanbek se tako pokazao ključnom tačkom za većinu terorističkih operacija koje su u Evropi u poslednje vreme preduzele grupe koje se pozivaju na islam.

U mnogim medijima o tom gradiću sve više i sve češće govori kao o "raju za džihadiste", a upravo zbog njega bezbednosni stručnjaci upravo Belgiju sve više smatraju, kad je reč o bezbednosti, "mekim trbuhom Evrope", gde se teroristi bez većeg problema skrivaju i gotovo neometano pripremaju akcije.

NEĆU DA MENJAM SLIKU U BOJE FRANCUSKE ZASTAVE: Francuskinja objasnila svima zašto to NIKAKO ne treba da rade! (FOTO)

U maju prošle godine francuski državljanin Mehdi Nemouše, koji se u Siriji borio na strani Islamske države, izveo je napad na jevrejski muzej u Briselu u kojem je poginulo četvoro ljudi. Neko vreme pre atentata iznajmio je sobu u Molanbeku.

Foto: Tanjug/AP Photo/Militant Website Foto: Tanjug/AP Photo/Militant Website

U januaru ove godine belgijska policija je u gradu Vervjeu, na istoku zemlje, razbila terorističku grupu koja je pripremala napade velikih razmera. Mozak operacije bio je Abdelhamid Abaud, Belgijanac marokanskog porekla, koji je živio u Molanbeku i još je u begu.

U avgustu prošle godine putnici su u vozu Amsterdam - Pariz razoružali teško naoružanog Ajouba El-Khazanija, 25-godišnjeg Marokanca, koji je pre toga pokušaja atentata živeo više od godinu dana u Molanbeku.

(UZNEMIRUJUĆI SNIMAK) MASAKR IZBLIZA: Telefonom snimao pozorište dok je bežao preko mrtvih tela!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Molanbek je bio jedan od glavnih industrijskih centara u Belgiji, zbog čega je i nazvan "mali Mančester". Danas je pak getoizirana, siromašna opština s velikim udelom muslimanskog stanovništva, poreklom iz Maroka i Turske, koje se ni u trećoj generaciji nisu uspelo integrisati u belgijsko društvo. To je izuzetno gusto naseljeno područje Molanbek, koji je samo šest kilometara udaljen od evropske četvrti u Briselu, danas ima 22 džamije i četiri puta manje crkava, pišu francuski mediji.

Grad svetlosti u mraku, čitav svet u bojama Francuske! (FOTO)

U siromašnim i getoiziranim četvrtima Molanbeka džihadisti regrutuju svoje pripadnike među sitnim kriminalcima, a zatvori u kojima završe nakon sitnijih kaznenih dela služe kao inkubatori za njihovu radikalizaciju.

Osim toga, neki izvori ističu da su upravo zbog snažne fokusiranosti sigurnosnih službi na središte Brisela, dakle onog dela grada u kojem se nalaze sedišta ključnih evropskih organizacija, u određenoj meri zapušteni ostali delovi grada, što su pak teroristi vrlo brzo dijagnostikovali i počeli se s tim u skladu i ponašati. Stoga je indikativna izjava belgijskog ministra unutrašnjih poslova Jana Jambona kako će sada konačno "počistiti Molanbek"...

Zašto policija i bezbednosni organi nisu nešto uradili ako su znali da se u ovom predgrađu planiraju napadi džihadista? Vaša razmišljanja ostavite u komentarima.

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Lune

    16. novembar 2015 | 14:17

    Hm,hmm..po nekoga je kupovala i francuska legija stranaca,uz holandjane i belgijance,stare musterije legije..ali,neko im " preuzima trziste radne snage".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA