EPS: Za velike investicione projekte 1,35 MILIJARDI EVRA!

Krediti se koriste za modernizaciju postrojenja, uvođenje novih tehnologija i poboljšanje zaštite životne sredine

  • 0

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ uspelo je u protekle tri godine da ubrza korišćenje raspoloživih kreditnih sredstava i EPS sada racionalno koristi raspoložive kredite, ne kasni sa realizacijom, a tempo korišćenja sredstava odgovara realnim potrebama projekata.

EVROPSKA BANKA nudi 200 MILIONA EVRA Elektroprivredi Srbije!

Problem je predstavljalo to što je više od polovine tih sredstava bilo ugovoreno pre nego što su analize i dokumentacija za projekte bili spremni i EPS je plaćao troškove nepovlačenja sredstava.

U ovom trenutku, devet velikih investicionih projekata EPS finansira se iz kredita ukupne vrednosti 1,35 milijardi evra.

Reč je o 11 značajnih kreditnih aranžmana koje su obezbedile međunarodne finansijske institucije ili vlade drugih zemalja. Izrada dokumentacije je ubrzana i dinamika ugovaranja sada je usklađena sa dinamikom odvijanja projekata, što ranije nije bio slučaj.

Foto: sxc.hu/ColinBroug Foto: sxc.hu/ColinBroug

Iz raspoloživih međunarodnih kredita EPS je do sada ugovorio poslove u vrednosti 1,15 milijardi evra, dok će se ostatak sredstava koristiti u skladu sa realizacijom projekata.

Krediti se koriste za modernizaciju postrojenja, uvođenje novih tehnologija i poboljšanje zaštite životne sredine.

Među projektima koji se finansiraju međunarodnim kreditima su revitalizacija hideroelektrane „Zvornik“, uvođenje pametne merne infrastrukture „EPS Metering“, zaštita životne sredine u termoelektranama na lignit, kao i otklanjanje posledica prošlogodišnjih katastrofalnih poplava.

Konačno je, posle 23 godine od puštanja u rad poslednjeg proizvodnog kapaciteta, pokrenuta i gradnja novog bloka B3 snage 350 megavata u TE „Kostolac“ vrednosti 715,6 miliona dolara, koji se finansira iz kineskog kredita ugovorenog krajem 2014. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA