Oko 13.000 stanova čeka svoje vlasnike

U poslednjih godinu i po dana prodato je oko tri hiljade stanova, navodi Privredna komore Srbije

  • 1

U Srbiji trenutno ima oko 11.000 nezavršenih stanova, od kojih je svega nekoliko procenata promenilo vlasnike u pretprodaji, procena je Privredne komore Srbije.

Takođe, prema podacima PKS, još oko 1.800 nekretnina odavno je useljivo, ali kupaca - nema. Nekretnine traže novog vlasnika i više od godinu dana.

Kako kaže Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo PKS, broj završenih, a neprodatih stanova je i veći još nekoliko hiljada, ali za te nekretnine nedostaje dokumentacija ili su u postupku legalizacije.

- Samo u Beogradu ima oko tri i po hiljade nezavršenih stanova. Ovi podaci ukazuju na veliki pad građevinskih aktivnosti. Privatni investitori se povlače iz stanogradnje, s obzirom na to da potražnje za kvadratima nema iako je potreba nesporna - kaže Rodić.

Jedina aktivna gradilišta su u naseljima "Stepa Stepanović" i "Dr Ivan Ribar", gde je država investitor.

- U "Stepi" je od oko 2.500 stanova u prodaji vlasnike dobilo oko 2.000, dok se za 707 stanova u naselju "Ivan Ribar", čija je izgradnja tek krenula, prave spiskovi zainteresovanih kupaca. Cena kvadrata je 1.290 evra sa PDV – navodi Rodić.

Privatni investitori, međutim, u državi vide nelojalnu konkurenciju, i to je razlog više što masovno odustaju od stanogradnje. Žale se i na poskupljenje građevinskog materijala, zbog više cene energenata.

Teško je i bankama, koje bi zajmovima podržale projekte stanogradnje privatnih investitora, dokazati isplativost investicije. Sve u svemu, biznis koji je do pre koju godinu bio i te kako unostan zbog nerealno visokih cena kvadrata, sada više nije isplativ.

Viši troškovi gradnje ne mogu da se ukalkulišu u novu cenu stana, jer ni po sadašnjoj - kupaca nema.

- U poslednjih godinu i po dana prodato je oko tri hiljade stanova u celoj Srbiji. Osnovni problem je niska kupovna moć. Rizici su veliki i za banke i za kupce - objašnjava Rodić.

(Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bleki

    28. mart 2013 | 17:54

    A u Švajcarskoj nije veliki rizik? Imaš platu od 3-10 hiljada franaka, a stan košta 400 hiljada, i to u nekom selu. Ako izgubiš posao, možeš da se slikaš. U bukvalnom smislu reči, možeš da se obesiš. Istina, ovde su cene 5 puta manje, ali su veći problem 10-20 puta manje plate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA