SKANDAL ILI REALNOST: U udžbeniku iz SRPSKOG JEZIKA napisali da je REPUBLIKA SRPSKA - DRŽAVA!

Reč je o udžbeniku izdavačke kuće "Klett", čiji je slogan "Znanje nas čini velikim", a u kojoj su nam rekli da je po sredi omaška

  • 14

U udžbeniku gramatike srpskog jezika za treći razred osnovne škole Republika Srpska, entitet u Bosni i Hercegovini, nazvana je državom.

Evo šta je Zavod za udžbenike odgovorio na optužbe da srpska deca uče da su SRBI OTELI KOSOVO od Albanaca!

Srpska deca, zahvaljujući ovom udžbeniku, u jednom zadatku za vežbanje pisanja velikih i malih slova, mogu pogrešno da nauče jedan vrlo važan podatak iz svoje istorije.

Rešenje zadatka, u kom se od učenika traži da "precrtaju pogrešno napisane nazive država: Novi Zeland, Velika britanija, Kina, Rusija, Srbija, Sjedinjene Američke države, Republika Srpska, Francuska", je da su nepravilno napisani "Velika britanija" i "Sjedinjene Američke države", pošto se imena država pišu velikim početnim slovom, i kada su u pitanju složeni nazivi.

Reč je o udžbeniku izdavačke kuće "Klett", u kojoj su nam rekli da je po sredi omaška.

Foto: Wikipedia Rade Nagraisalović/PANONIAN Foto: Wikipedia Rade Nagraisalović/PANONIAN

- Autorka udžbenika je izuzetan pedagog, završila je Učiteljski i Pedagoški fakultet. Taj primer joj je bio zanimljiv jer je reč o pridevu koji se piše velikim slovom, i nije razmišljala o političkoj konotaciji. Ko radi - taj i greši - rekla je za "Telegraf" Gordana Knežević Orlić, direktorka "Kletta".

Za one koji takođe ne znaju šta predstavlja Republika Srpska, ona je jedan od dva entiteta Bosne i Hercegovine, koji zauzima 49% teritorije BiH.

Ustanovljena je je 9. 1. 1992. Dejtonskim sporazumom, pod nazivom Srpska Republika Bosna i Hercegovina, od strane predstavnika srpske nacionalnosti u organima vlasti tadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, koja se formalno još uvek nalazila u sastavu SFRJ.

I pre njenog raspada, na područjima sa srpskom većinom formirali su se paralelni organi vlasti, uključujući i tzv. srpske autonomne oblasti, opštine i druge entitete, sa ciljem ujedinjenja u Savez srpskih država.

Inače, Republika Srpska se sastoji iz 62 opštine i dva grada: Banje Luke i Istočnog Sarajeva, dok se grad Brčko nalazi u Distriktu Brčko, koji je pod zajedničkom upravom Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Koliko puta ste se susreli sa pogrešnim podacima u udžbenicima iz kojih ste učili vi ili vaša deca?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA