Predstavljena monografija "Manastir Žiča" (FOTO)

Idući u susret osamstotoj godišnjici od podizanja manastira Žiča, danas je u Narodnoj biblioteci Srbije predstavljena monografija "Manastir Žiča", koautora Milke Čanak-Medić, Danice Popović i Dragana Vojvodića

  • 0

Monografija je rađena jako dugo, kao što se i radovi na Žiči mogu meriti decenijama, rekla je Tanjugu naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU i koautor monografije Danica Popović i dodala da je Žiča spomenik koji je svojevrsna metafora srpske istorije.

FOTO: Tanjug / Rade Prelić FOTO: Tanjug / Rade Prelić

- Mi autori smo pokušali da u okviru ove knjige, koja je posvećena srednjovekovnoj istoriji i umetnosti tog spomenika, damo vrlo konkretne rezultate, saznatih dugogodišnjih istraživanja, kao svojevrsnu podlogu, na kojoj smo posle gradili šira tumačenja u skladu sa standardima moderne nauke, našim ličnim naučnim pogledima, pokušavajući da predočimo u čemu je značaj Žiče - istakla je Popović.

FOTO: Tanjug / Rade Prelić FOTO: Tanjug / Rade Prelić

Kako je rekla, Žiča je nastala kao rezultat najvećih uzleta koji su ostvareni u Nemanjićkoj državi, zamišljena je kao fokus najviših državnih i crkvenih funkcija, kao krunidbeni hram, katedrala autokefalne srpske crkve i kao sakralno dinastičko središte oko moštiju svetog prvovenčanog kralja.

FOTO: Tanjug / Rade Prelić FOTO: Tanjug / Rade Prelić

Istakla je da taj ugled i status Žiča nikad nije izgubila, te da je ostala ono što je oduvek bila- svetinja i dodala da taj manastir i danas živi svoj dvostruko značajni život.

- To je vrhunski spomenik kulture, ne samo u razmerama srpske umetnosti, već i šire gledano hrišćanskom svetu, ali ona je istovremeno i sveto mesto, žarište duhovnosti i drugih aktivnosti koje su osobene za monaški život - naglasila je Popović.

FOTO: Tanjug / Rade Prelić FOTO: Tanjug / Rade Prelić

Pomoćnica ministra kulture i informisanja Aleksandra Fulgosi rekla je da je ta monografija izuzetno važna za Ministarstvo kulture i informisanja, posebno, kako je navela, pošto smo svedoci vrlo čestih situacija u kojima se pojavljuju istorijski falsifikati i različita tumačenja prošlosti našeg naroda, države i crkve.

- Jedna ovakva monografija koja na naučnoj osnovi tumači prošlost kroz život samog manastira Žiča, svakako doprinosi boljem razumevanju njenih kulturnih vrednosti i kod naše i kod međunarodne javnosti. To je za mene ključno - rekla je Fulgosi Tanjugu.

FOTO: Tanjug / Rade Prelić FOTO: Tanjug / Rade Prelić

Episkop žički Justin naglasio je da je nova monografija izuzetno svedočanstvo i srpske crkve i naroda i opstajanja za osam vekova, i da predstavlja delo kome često treba da se vraćamo.

- Ova monografija biće svima putokaz, na prvom mestu donosi blagoslov i molitve svete Žiče, uz blagodarnost autorima. U ovim vremenima, kada se ljudske vrednosti i tekovine civilizacije pomeraju, ovo je još jedan dokaz da smo mi pravoslavni Srbi, narod konstitutivan, narod koji ume da poštuje i istoriju i umetnost i koji daje sebe u izgradnju toga i takvoga društva - rekao je episkop žički.

Monografija "Manastir Žiča", izdata na 578 strana, sa 342 ilustracije i opsežnim rezimeom na engleskom jeziku, delo je Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a pripremu i realizaciju podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA