SRBIJA DOBILA PETROVGRAD: Pogledajte gde se nalazi ovo "novo" mesto! (FOTO)

Odlukom vlasti 1934. godine, grad je preimenovan u Petrovgrad po kralju Petru I Karađorđeviću, a ta odluka je potvrđena zvanično 1935. i odobrena od strane kralja Aleksandra I

  • 1

Na ulasku u Zrenjanin, iz pravca Novog Sada, Beograda i Srpske Crnje, osvanule su nove table sa starim nazivom grada - Petrovgrad, koji datira iz 1946. godine, a najavljeno je postavljenje još pet takvih tabli.

- Ćirilični naziv Petrovgrad objašnjava se kao jedan od tradicionalnih naziva grada u njegovoj istoriji, pa je takav našao mesto uz Zrenjanin na oba srpska pisma, slovačkom i rumunskom jeziku i Veliki Bečkerek na mađarskom jeziku - navodi se u saopštenju na gradskom portalu.

Odlukom vlasti 1934. godine, grad je preimenovan u Petrovgrad po kralju Petru I Karađorđeviću, a ta odluka je potvrđena zvanično 1935. i odobrena od strane kralja Aleksandra I.

- Ove godine se navršilo tačno osam decenija od prve promene imena grad, a ta godišnjica je povod da se na novim tablama, uz do sada nekorišćena imena, nađe i Petrovgrad - istakle su gradske vlasti.

(Telegraf.rs / Autonomija.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dfbghb

    19. novembar 2015 | 16:13

    Treba ispred beograda da se napiše Mali Istanbul.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA