NAPUSTILA NAS NAJOMILJENIJA ŽENA MEĐU VERNICIMA: Preminula Mati Fevronija!

Mati Fevronija je bila svedok svega što se decenijama događalo na Kosovu i Metohiji, a i dan-danas se prepričava događaj iz noći 16. marta 1981. godine kada je izbio požar u konaku Pećke patrijaršije

  • 4

Igumanija Pećke patrijaršije Mati Fevronija upokojila se danas oko 13 sati. Ona će biti sahranjena sutra na monaškom groblju u Pećkoj patrijaršiji.

NA SRPSKOJ SVETINJI OSVANUO SIMBOL ISLAMA: Oskrnavljen hram u Novom Pazaru (FOTO)

Mati Fevronija je bila omiljena među vernicima, pa su je mnogi iz milošte zvali Matuška. Za igumaniju Patrijaršije izabrana je 1960. godine.

Mati Fevronija je rođena 29. septembra 1921. godine kao Petra Božić, u selu Sandići kod Brčkog. Zamonašila se kada je imala 19. godina u manastiru Jovanje, u Ovčaru, a u Pećku patrijaršiju je došla 1957. godine.

Mati Fevronija je bila svedok svega što se decenijama događalo na Kosovu i Metohiji, a i dan-danas se prepričava događaj iz noći 16. marta 1981. godine kada je izbio požar u konaku Pećke patrijaršije.

Ona je tada ostala opkoljena vatrom i kao da se ništa oko nje ne događa, sakupljala je knjige, ikone i krstove koje je vatra pretila da spali.

Jedan od monaha je uspeo da polomi rešetke na prozoru da bi Mati Fevronija izašla, ali je ona ipak najpre pružila ono što je uspela da prikupi, pa je tek onda pristala da i sama izađe iz prostorije opkoljene vatrom.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prizrenka

    19. novembar 2015 | 16:09

    Dusa ti kod gospoda pocivala hvala za sve ----matuska

  • Justicija

    19. novembar 2015 | 15:15

    Vecnaja pamjat+++

  • Јаца ВА

    20. novembar 2015 | 10:13

    Није ми јасно да неко може да упути минус на овај текст. Нека је вечна слава овој дивној Божјој угодници! Матушка, моли Бога за нас грешне!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA