Nišlije piju najbolju vodu u Srbiji (FOTO)

Zahvaljujuci tehnološkim dostignućima u ovoj oblasti, koja se već uveliko primenjuju u niškom vodovodu i kontinuiranoj edukaciji naših stručnjaka, prerađena voda koja se distribuira do krajnjih korisnika je po svim parametrima kontrole ispravna za piće

  • 1

Predstavnici Instituta za Javno zdravlje Niš, u okviru radnog sastanka obišli su Laboratoriju, kao i postrojenja za preradu vode niškog vodovodnog sistema, kada su zaključili da je voda za piće potpuno ispravna.

NEŠTO JEZIVO PLIVA DUNAVOM KOD NOVOG SADA: Primećena nepoznata tečnost bordo-braon boje!

Na licu mesta, predstavnici resornih Institucija zaduženih za eksternu kontrolu kvaliteta i ispravnosti vode za piće, bili su u prilici da se uvere u efikasnost čitavog procesa prerade  kao i u kontinuitet laboratorijskih analiza i svakodnevnih uzorkovanja vode.

Zahvaljujuci tehnološkim dostignućima u ovoj oblasti, koja se već uveliko primenjuju u niškom vodovodu, ali i kontinuiranoj edukaciji naših stručnjaka, prerađena voda, koja se distribuira do krajnjih korisnika je potpuno, po svim parametrima kontrole, ispravna za piće.

Foto: Promo Foto: Promo

- Ono što je najvažnije, kada je kontrola ispravnosti vode za piće u pitanju je i činjenica da od nastanka vodovodnog sistema do danas, grad Niš nikada nije imao hidričnu epidemiju. U ovom trenutku, ovaj posao obavljamo po najvišim evropskim standardima, o čemu svedoči i akreditacija naše laboratorije, koja je u potpunosti ispunila sve potrebne uslove. Intezivno radimo na usavršavanju u ovom bitnom delu sistema i nastavljamo da ulažemo u novu opremu, kao i u kontinuiranu edukaciju svih zaposlenih - rekao je Dejan Andrejević, direktor JKP "Naissus"-a.

Govoreći  o visokom nivou kvaliteta vode za piće, Andrejević je naglasio da to upravo dokazuju i svakodnevne  analize.

Foto: Promo Foto: Promo

Godišnje se u laboratoriji niškog vodovoda obavi analiza od 25 do 30 hiljada uzoraka. Dnevno se analiziraju i do 60 uzoraka sa svih izvorišta, preko rezervoara i čitavog distributivnog sistema. Stručnjaci niškog vodovoda u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Niš, a pod kontrolom Republičke Sanitarne inspekcije, predlažu pravilnike po kojima se sprovodi kontrola vode.

Ovaj postupak je i detaljno definisan zakonskim propisima, kojih svi zajedno moramo da se pridržavamo - kaže Andrejević i dodaje da javnost u svakom trenutku mora da bude upoznata sa procesom kontrole, a naročito sa načinom na koji se dolazi do rezultata na osnovu kojih može otvoreno da se kaže, da je voda iz niškog vodovodnog sistema najboljeg kvaliteta, i da u tom slučaju, mesta za bilo kakve špekulacije - nema.

Foto: Promo Foto: Promo

Javno Komunalno preduzeće "Naissus" već dugi niz godina sarađuje sa Institutom za javno zdravlje i u okviru te saradnje ne postoje oprečna mišljenja, jer obe institucije, čija je primarna obaveza pre svega bezbednost ljudi, kvalitet i i ispravnost vode za piće, rade po zakonski tačno utvrđenim pravilima, koje podrazumevaju i broj uzoraka kontrole vode, kaže v.d. Direktora Instituta za Javno zdravlje Niš, Miodrag Stojanović.

- Funkcionisanje sistema kontrole vode u niškom vodovodu je na zavidnom nivou. Ono što u ovom trenutku možemo da kažemo, kao institucija koja po zakonu, jedina može i zvanično da potvrdi kvalitet i ispravnost vode je činjenica da je  voda, koju Nišlije piju najbolja u Srbiji, ali i u Evropi. Broj analiza, koji laboratorija niškog vodovoda obavlja u potpunosti ispunjava sve zakonom propisane norme, tako da kvalitet niške vode ni  jednog jedinog trenutka nije bio doveden u pitanje", tvrdi Stojanović.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA