Sutra je jedna od najvećih SRPSKIH SLAVA, a NE SLAVIMO NIJEDNOG SVECA već "ONOGA KOJI JE KAO BOG"!

Mihailo je po crkvenom predanju prvi stupio u borbu sa zlim duhom i on po biblijskom tumačenju predstavlja "onoga koji je kao Bog"

  • 3

Pravoslavni vernici sutra slave Aranđelovdan, odnosno svetog duha Arahangela Mihaila (anđela Mihaila). Hrišćani su ovaj praznik ustanovili na Saboru svetih otaca, održanom nekoliko godina pre Prvog vaseljenskog sabora (325. godina).

Vernici danas slave SVECA koji je zbog HRIŠĆANSTVA bio POSEČEN MAČEM!

Mihailo je po crkvenom predanju prvi stupio u borbu sa zlim duhom i on po biblijskom tumačenju predstavlja "onoga koji je kao Bog".

SRBI SLAVE MITROVDAN: Evo šta danas NIPOŠTO NE SMETE DA RADITE!

Reč "arhangel" je grčkog porekla. "Arhi" na grčkom znači glavni, prvi, a "angelos" je anđeo, tako da Mihailo predstavlja prvog, glavnog anđela koji ima moći Boga.

Za Arhangela Mihaila se veruje da je od Lucifera (đavola) spasao mnoge anđele i ljudske duše koje je Bog odbacio. Zbog toga je najčešće na ikonama predstavljen sa kopljem u ruci koje drži upereno ka Luciferu i grančicom palme u drugoj šaci. Arhangela Mihaila u nekim pravoslavnim crkvama nazivaju još i "Beli anđeo".

Veruje se da svaki hrišćanin ima svoga anđela čuvara, a da je Arhangel Mihailo, koji je na Saboru svetih otaca dobio titulu vojvode, prvi među njima. Pravoslavci ga smatraju i borcem protiv jeresi.

Postoji i verovanje da će nam zima biti onakva kakvo vreme bude na Aranđelovdan.

Prema jednom istraživanju Srpske pravoslavne crkve Aranđelovdan je druga najveća slava u Srbiji, a Đurđevdan tek treća.

Foto: Wikipedia/Viktor M. Vasnetsov Foto: Wikipedia/Viktor M. Vasnetsov

Aranđelovdan je u kalendaru SPC ubeležen crvenim slovom, ali slava nije posna.

Grci Arhangela Mihaila smatraju dobrim duhom koji čuva dom, a Srbi mu se isto tako mole kada god im je potrebna pomoć za sebe i najbliže.

Napišite nam u komentarima da li slavite Aranđelovdan ili odlazite na slavu, kao i da li ste znali da je ovo druga najveća slava, a da je Arhangel Mihailo u stvari anđeo?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    20. novembar 2015 | 21:10

    Postujem sve slave i nek nam je Bog na pimoci

  • VAN

    20. novembar 2015 | 21:50

    Arhangel Mihailo je "Beli andjeo", koji prestavlja nevidljivu bestelesnu silu Božiju. Uvek je prvi do Boga, prisutan je u glavama onih koji se bore protiv zla, tame i lazi. Uvek je na strani Boga, i najveći borac na strani dobra pravde i istine. Treba još reći da je pobratim Arhangela Mihaila Sveti Jovan. Kada bi srpski narod otkrio zbog čega su Arhangel Mihailo i Sveti Jovan pobratimi on bi se preporodio, jer bi skinuo sa sebe crni veo tame i neznanja. Samo dobri poznavaoci srpskog jezika mogu i znaju otkriti glavne osobenisti ili atribute koji se nalaze unutar njihovog Svetovnog imena, (U te dobre poznavaoce srpskog jezika ne ubrajam srpske lingviste jer tome nisu naučeni).

  • Neko

    20. novembar 2015 | 22:36

    Zasto niko ne reaguje na pricu o Kacevandi? Bas pratim da li ce neko od zvanicnika da se obrati javnosti da se pokrene nesto...e srbijo kakva banda te vodi, i vodila...svi su isti ocito je da prikrivaju jedni druge! U SPC uveliko vlada PEDOFILIJA a svi cute pavi novine!?!?! Verovatno ni ovsj moj komentar nece objaviti! Sretna slava svima koji slave sutra, neka nas bog dragi sacuva sve i neka pomogne nama gresnima!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA