DISKRIMINACIJA: Obolele od virusa HIV odbacuju porodica i prijatelji

Rođak me je zamolio da odmor provedem u hotelu kada je otkrio da sam zaražen HIV-om, priča Nikola P. iz Kragujevca

  • 0

Obolelima od HIV-a jako je teško da nađu zubara, hirurga. Neki od nas bivaju odbačeni od strane svojih porodica i prijatelja, neki dobijaju otkaz - počinje ispovest Nikola P. (26) iz Kragujevca.

Nikoli je HIV prenela devojka u koju je bio dugo zaljubljen, a koja je u trenutku kada su se upoznali, a da to nije ni znao, bila na lečenju od heroinske zavisnosti.

Sa 19 godina, zbog visoke temperature i uvećane žlezde na vratu, dobio je uput za Infektivnu kliniku. Lekari su sumnjali da se radi o mononukleozi, ali su mu uradili i redovne testove na hepatitis C i HIV.

- Da nešto nije u redu shvatio sam kada je medicinska sestra uzela rezultate, pogledala ih, a onda ih naglo sklonila kako ih ne bih video. Obuzeo me je strah. Svašta mi je prolazilo kroz glavu. Kada mi je doktorka mirnim i staloženim glasom saopštila da sam HIV pozitivan, obuzeo me je šok. Počeo sam da plačem... - priseća se.

Čim je saznao rezultete, Nikola je javio devojci da se pod hitno testira. Rezultati su i njoj pokazali: HIV pozitivna.

U početku je Nikola bio besan i na sebe i na nju. Međutim, ljubav je pobedila, ostali su zajedno. Nikola je rešio da i roditeljima prizna da je bolestan.

- To je bilo nešto najteže što sam morao da uradim u životu. Tada sam prvi put video oca kako plače. Nakon sažaljenja, kod njih se pojavio bes, želeli su da razgovaraju s devojčinim roditeljima... - kaže Nikola.

Na predrasude i strah kod okoline često je nailazio.

- Meni se desilo da diskriminaciju doživim od bliskog člana svoje porodice. Naime, kada sam bio u inostranstvu, odseo sam kod rođaka. Dok sam se šetao gradom, on i njegova porodica su ušli u moju sobu i pored torbe videli lekove. Na internetu su proverili za šta su i, kada sam se vratio iz grada, zamoljen sam da ostatak odmora provedem u hotelu. Nakon toga, svoju ćerku, a moju sestru od šest godina, odveli su na testiranje - priseća se Nikola.

Iako ih se svi sete oko 1. decembra, zaraženi HIV-om nemaju suštinsku pomoć države. Nikola kaže da oko šest odsto obolelih ne može da pije nijednu terapiju, ali se, uprkos tome, ne preduzima ništa da se nabave lekovi nove generacije.

(Izvor: Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA