NOVINARSTVO U GEPEKU: Kolege novinari, dosta lopovluka!

Povodom naše priče o dečaku koga su roditelji kroz Beograd vozili u prtljažniku automobila, a koji su BEZ POTPISA AUTORA I IZVORA INFORMACIJE objavili drugi mediji u Srbiji, Telegraf koristi priliku da poruči: DRUGARI, VIŠE NEĆE PROĆI!

  • 14

Povodom teksta o dečaku koga su nemarni roditelji vozili u gepeku automobila, a koji je 27. aprila ekskluzivno objavljen na našem sajtu, redakcija Telegrafa želi da obavesti javnost i upozori kolege iz drugih medijskih redakcija da više neće tolerisati krajnje neprofesionalan odnos i krađu intelektualne i autorske svojine.

Naime, nakon što je Telegraf pre tri dana objavio priču o dečaku u prtljažniku, sa sve video snimkom, informaciju su BEZ POMINJANJA IZVORA I AUTORA objavili, najpre jedan dnevni list, a zatim redom ostali, novine, agencije, portali.

Nijedan od ovih medija nije se udostojio da napiše odakle su "pozajmili" vest, kao ni činjenicu da su video snimak (inače autorsko delo našeg kolege) uzeli sa Telegrafovog kanala na sajtu "Youtube".

Imajući u vidu da se ova situcija ponavlja, te da smo u prethodna tri meseca koliko Telegraf postoji, i pored ljubaznih molbi da to više ne čine, više desetina puta besramno pokradeni od naših dragih kolega, želimo da ih obavestimo da ćemo ubuduće naše interese MORATI DA ZAŠTITIMO NA SUDU!

Znamo da je nepopularno tužakati se sa kolegama, ali smo duboko ubeđeni da je "ukrasti od kolege" kudikamo ružnija navika.

Intelektualna i autorska svojina je zaštićena svugde u svetu, a naročito u zemljama Evropske Unije. Pa ako već težimo da se nađemo u tom društvu, hajde onda da poštujemo pravila koja tamo važe. I ne samo tamo, već i u zemljama u našem neposrednom okruženju, kao što su Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Ako Hrvatima i Bosancima ne padne kruna sa glave kada potpišu kolege, ne vidimo zašto bi to izazvalo mentalnu patnju i kompleks niže vrednosti kod urednika srpkih medija.

KOLEGE, HAJDE DA DOGOVORIMO PRAVILA!

Redakcija Telegrafa koristi ovu nesrećnu okolnost da pozove kolege iz drugih medija, naročite online redakcija, da se u najskorijem mogućem roku okupimo i rešimo kako da ubuduće izbegnemo ovakve situacije, jer pouzdano znamo da nismo jedini koji muku muče sa činjenicom da se njihove vesti, fotografije, snimci, prenose u drugim medijima bez pitanja i navođenja izvora informacije.

Hajde da dogovorimo fer pravila i da se toga držimo, jer zakon džungle koji trenutno vlada u srpskim medijima nikome neće doneti sreću i prosperitet. Naprotiv.

Na kraju, želimo da istaknemo i poručimo svim urednicima i novinarima kako im stojimo na raspolaganju u vezi sa bilo kojom informacijom, fotografijom ili video zapisom koji su objavljeni na našem sajtu. Javite nam se i dobićete fotografije u punoj rezoluciji, uputstva kako da preuzmete video snimak, ukratko: sve što vam treba. Jedino što tražimo jeste da ispoštujete naša autorska prava i potpišete naših ruku delo. Nadamo se da ne tražimo previše.

Redakcija Telegrafa

P.S. Zahvaljujemo kolegama sa sajta vesti-online i naslovi.net koji su uredno preneli našu informaciju, kao i kolegama sa portala B92.netMondo.rs i Politika koji su odmah reagovali i ispravili vest, navodeći Telegraf kao izvor informacije.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milojko

    30. april 2012 | 13:45

    Pa sta hocete?Da vam neko plati?Kakvi ste vi smesni likovi,u vreme sveopste digitalizacije hocete neki poseban tretman,jer je neko "ukrao" nesto sa You tube-a?Xa xa...Da sednete sa drugim medijima i dogovorite se?Pravite sebi promociju na smesan nacin!Bar pokusavate....

  • Vladimir Mitic

    30. april 2012 | 17:47

    Godinama mi na jednom sajtu kojeg drzim uzimaju tekstove, i to jako zvucna imena, mada kod nas to nije slucaj samo sa online medijima, vec i TV emisije, novine . Forume i trecerazredne sajtove da vam i ne pominjem. Imate moju 100% podrsku da ovaj problem sto vise ispromovisete, verujte mi tek pod pretnjom tuzbom se po obicaju nesto promeni, a neki cak ni tada, da napomenem, kao i kod vas, nista trazili nikakve pare, vec samo da navedu autora i izvor ka sajtu, po meni je to toliko bezobrazno, znaci da je te lopove u stvari sramota da napisu odakle su ukrali, a sami nece da pisu, neverovatno, ali sam vec oguglao - evo pisao sam o tom problemu pa dajem svoj doprinos - http://dmc.blog.rs/blog/dmc/filozofija/2010/10/24/stanje-u-srpskoj-novinarskoj-online-i-offline-sceni Veliki pozdrav za ekipu telegrafa...

  • Mira

    30. april 2012 | 15:29

    Prvo se informisite da ste lazno optuzili coveka. Potrazite danasnju izjavu Dacica, objavita ako ste takva gospoda i izvinite se SVIMA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA