• 7

POJAVILO SE NOVO ZANIMANJE U SRBIJI: I ovo je odlična PRILIKA DA ZARADITE!

Radno mesto profesionalni upravnik postojaće u zgradama koje imaju više od 30 stanova, a planirana novina jedna je od najskupljih koja će direktno koštati stanare

  • 7

Stambene zgrade u Beogradu uskoro bi mogle da dobiju profesionalnog upravnika. To će biti stalno radno mesto, dobijaće 300 dinara po stambenoj jedinici, a biraće ih Privredna komora Srbije. Sve ovo predviđeno je novim izmenama Zakona o stanovanju koji treba da uđe u javnu raspravu.

REŠAVA SE PROBLEM LIFTOVA U BEOGRADU: Evo kako će biti promenjen način održavanja

Radno mesto profesionalni upravnik postojaće u zgradama koje imaju više od 30 stanova, a planirana novina jedna je od najskupljih koja će direktno koštati stanare. Upravnik će biti dostupan 24 časa za sve stanare zgrade.

Profesionalci će dobijati licencu od Privredne komore Srbije , što će biti i jedan od preduslova za posao, pored završene srednje škole, a poželjno je i iskustvo, volja i želja za saradnju sa stanarima.

Za sada nije poznato šta će podrazumevati licenca, ali imajući u vidu praksu svetskih zemalja upravnik bi trebalo da učestvuje u obnavljanju zgrade, vodi kućni red, reguliše hitne intervencije i podnosi godišnji izveštaj.

Foto: Wikipedia/ZlatanJovanovic

Foto: Wikipedia/ZlatanJovanovic

- Profesionalni upravnici zameniće predsednike Skupštine stanara i potpisaće pravni ugovor na neodređeno vreme i najmanje jednom godišnje moraće da polažu račun stanarima o tome šta su uradili u protekloj godini - kaže Aleksandar Ribać, generalni sekretar udruženja Klub predsednika skupštine stanara.

Ako bismo pomnožili minimum 30 stanova sa 300 dinara koliko upravnik dobija po jednom stanu, dobijemo cifru od samo 9.000 dinara koja nije značajna, ali će upravnik biti u prilici da vodi 15-20 stambenih objekata da bi taj posao mogao da mu donese značajniju zaradu .

Da li biste se prijavili za posao profesionalnog upravnika u zgradama?

Glasajte

Ukoliko sami stanari ne budu hteli da isplate dug upravnicima na scenu će stupiti privatni izvršitelji koji će naplaćivati dug.

Uvođenje profesionalnog upravnika otvoriće nova radna mesta, budući da će samo na teritoriji Beograda biti potrebno oko 16.000 upravnika zgrada.

- Stanari će biti u prilici da izaberu profesionalog upravnika u roku od 60 dana, od izglasavanja Zakona o stanovanju, a ukoliko to ne učine lokalna samouprava  će uvesti prinudnu upravu - kaže Ribać.

Prijava se može obaviti u preduzećima za profesionalno upravljanje zgradama, kojih je trenutno osam na teritoriji Beograda.

Pošaljite nam komentar šta mislite o planiranim izmenama Zakona o stanovanju, da li je ovo bolji posao nego predsednik Skupštine stanara, kome će najviše koristiti, i da li je možda imao za cilj smanjenje nezaposlenosti.

(Telegraf.rs)

 

 

 

 

Komentari

  • Vesna

    Koristice samo agencijama , lično u mojoj zgradi niko nije hteo da se prihvati da bude presednik kucnog saveta ( za đabe) sta mi se nesviđa to sto jos jedno izbijanje iz đepa građanima , dokle vise , jos i vazduh da nam naplate sto udisemo

  • NADA

    To je dobra ideja ali ja mislim da obavezan upravnik treba da bude i za stambene jedinice gde ima više od 10 stanova a ne 30 kao što je sad u predlogu.

  • Komšija

    Podelila bih svoja iskustva sa profesionalnim predsednikom u svojoj zgradi u Novom Sadu. U mojoj zgradi je takozvani profesionalni predsednik, radnik nekakve agencije Home Unity Novi Sad. Predsednik se ne da videti u zgradi, za odluke se stanari ne pitaju, povećavaju im se iznosi stanarina, donose se odluke kako će živeti, šta će se raditi takođe bez konsultovanja stanara. Tako da moj savet svima stanari i vlasnici stanova brinite o vlastitoj imovini, nemojte dozvoliti da vam nekakav profesionalac to radi i određuje. Jer ne može se neko čija to imovina nije bolje brinuti od vas.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima