UKIDAJU VEŽBANKE U SRPSKIM ŠKOLAMA? Kada čujete RAZLOG, plakaćete od smeha!

Da paradoks bude veći, one će biti zadržane samo u nastavi na jezicima nacionalnih manjina, dok će smanjenje broja strana udžbenika - čime se narušava njihov kvalitet - biti kompenzovan elektronskim dodatkom udžbenicima

  • 18

Ministarstvo prosvete problem u svom resoru ovog puta namerava da reši izmenom plana udžbenika, koji podrazumeva vrlo zanimljivu ideju: da se udžbenički komplet rastereti izbacivanjem radnih svezaka, za šta stručna javnost ne pronalazi nijedan smisleni motiv, osim - da se rasterete đačke torbe.

KRUPNE IZMENE NA MALA VRATA: Netransparentnost u donošenju plana udžbenika za osnovne i srednje škole

Novi Zakon o udžbenicima koji je stupio na snagu 12. avgusta, propisuje da u roku od tri meseca treba doneti podzakonski akt, odnosno Plan udžbenika, dokument kojim se propisuju udžbenici po predmetima, oblastima i nivoima obrazovanja, koji se koriste u obrazovno-vaspitnom radu.

Prema njemu, udžbenički komplet za svaki predmet sadrži osnovni udžbenik, udžbenički materijal (radna sveska i zbirka zadataka) i druga nastavna sredstva - ili je barem tako bilo do sada.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zakonska procedura predviđa da Plan udžbenika, na predlog Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, donosi Nacionalni prosvetni savet. Problem je, međutim, što ovo telo nije zasedalo od marta ove godine, a po svoj prilici neće ni zasedati, iz prostog razloga što još uvek nije izabran predsednik Saveta.

Ovo u praksi, između ostalog, znači da Savet najverovatnije neće ni raspravljati o spornom Planu, što, prema zakonu, dalje podrazumeva da ga može doneti i ministar.

Nakon što su zainteresovani predstavnici akademske i stručne javnosti imali uvid u predlog Plana udžbenika, koji su izradili zaposleni u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, mimo predstavnika stručnih društava, matičnih fakulteta, a prvenstveno nastavnika i učitelja, i uočili značajne izmene u odnosu na postojeći Plan, sazvali su okrugli sto, u pokušaju da ministra odvrate od donošenja ovakvog plana, budući da je višestruko manjkav.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Naime, izmena sadržaja udžbeničkog kompleta i smanjivanje broja stranica u udžbenicima nije praćeno smanjenjem obima gradova, a prosvetni radnici upozoravaju da je sticanje određenih znanja - kao na primer iz oblasti gramatike srpskog jezika - nemoguće bez vežbanja i radnih svezaka.

Da paradoks bude veći, one će biti zadržane samo u nastavi na jezicima nacionalnih manjina, dok će smanjenje broja strana udžbenika - čime se narušava njihov kvalitet - biće kompenzovano elektronskim dodatkom udžbenicima.

Predsednica Saveza učitelja Republike Srbije Nataša Nikolić Gajić, članica Nacionalnog prosvetnog saveta, predsednik Komiteta za obrazovanje Srpskog biološkog društva i profesor u gimnaziji Ana Blečić, članica Nacionalnog prosvetnog saveta i predsednik Komiteta za obrazovanje Srpskog biološkog društva i profesor u gimnaziji, predsednik Društva fizičara Srbije prof. dr Ivan Dojčinović, prof. dr Dušanka Milojković Opsenica iz Srpskog hemijskog društva, član IO Srpskog geografskog društva prof. dr Dejan Šabić, doc. dr Vesna Lompar, profesor srpskog jezika na Filološkom fakultetu i prof. dr Zona Mrkalj, iz Društva za srpski jezik i književnost Srbije, postavili su niz logičnih pitanja u vezi sa novinama koje bi ovaj plan doneo.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Na osnovu čega predlagač preporučuje smanjenje obima strana udžbenika?

Ako se pretpostavlja da deo sadržaja postojećih odobrenih udžbenika treba da se prenese u elektronski dodatak udžbeniku, da li to podrazumeva da sva deca i sve škole u Srbiji imaju tehničke i materijalne mogućnosti za koriščenje ovog dodatka?

Da li je Plan udžbenika diskriminatoran ako su radne sveske dozvoljene učenicima koji nastavu pohađaju na jezicima nacionalnih manjina, a nisu predviđene za učenike koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku?

Zašto su u donošenju Plana udžbenika zaobiđeni nastavnici koji su odgovorni za uspešnu realizaciju nastavnog procesa, kao i za postignuća učenika? - samo su neka od njih.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

U Savezu učitelja napominju da će, u slučaju donošenja ovog plana, posebne teškoće u učenju imati deca u nižim razredima osnovne škole.

- Radni materijali su im neophodni za crtanje i pisanje. Anketirali smo 399 učitelja u 25 okruga i 84.7 odsto reklo je da su im za kvalitetan rad potrebne radne sveske. Postoji i opcija samostalne pripreme radnih materijala, ali ista ova anketa pokazala je da 73.5 odsto učitelja mora da uloži sopstvena sredstva za kupovinu papira i štampanje - navode u Savezu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suzana Biocanin

    24. novembar 2015 | 21:11

    Naravno da treba ukinuti radne zbirke i smanjiti gradivo! Deca nam nemaju detinjstvo; domaci u udzbeniku, radnim zbirkama...kad da provezbaju zadatke sto rade u skolama! Uce kao da su studenti...krive kicmu od torbi koje su preteske. SIGURNO JE DA PROSVETNIM RADNICIMA KOJI ""RADE"" SA NASOM DECOM OVAJ ZAKON (AKO SE UVEDE) NE ODGOVARA! POSALJU IH KUCI I URADI 5 STRANA IZ OVOG PREDMETA, 3 IZ OVOG...PA RODTELJI PLATITE NEKOG DA RADI SA VASOM DECOM ILI VI RADITE SA NJIMA! STO JE PREVISE, PREVISE JE! TAKO PROSVETNI RADNICI NA "TUDJA LEDJA" DOBIJAJU POENE! SRAMOTA KAKVO JE SKOLSTVO DANAS! DECA NE ZNAJU STA JE "DRUGARSTVO"!!!!!!!!!!! OPET IZDVOJILA BIH MINIJATURNI BROJ PROSVETARA KOJI RADE SA DECOM! KOMISIJE U SKOLE NON-STOP, VIDECE DA IMAJU POSLA 'PREKO GLAVE'

  • Jeca

    24. novembar 2015 | 20:09

    Najbolje da deca neidu u skolu,ionako nam je skolstvo katastrofa.Ako neradis sa detetom i ne platis casove rezultat nikakav neces postici.Sto se knjiga tice i ove su katastrofa vise slika nego definicija.Srbijo urazumi se i neunistavaj vise ovu decu i ovaj jadni narod.

  • aco

    24. novembar 2015 | 18:21

    ja bas i ne placem od smeha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA