OVO JE NAJVEĆA SRPSKA SRAMOTA: Deca i unuci ubijaju svoje majke i bake! (FOTO)

Među žrvama nasilja nad starima daleko je više žena nego muškaraca. Centar za socijalni rad u Kragujevcu je prošle godine zabeležio 44 slučaja nasilja nad starima, a u 35 slučajeva žrtve su bile žene

  • 2

Od početka godine u krugu porodice zabeleženo je 11 ubistava žena starosti 60 i više godina. Skoro polovinu tih ubistava počinila su njihova deca i unuci (pet slučajeva), a isto toliko supružnici. Vinovnik ubistava u jednom slučaju bio je zet. Brutalno nasilje nad starijim ženama čine najrođeniji, zaključuje u svom saopštenju udruženje "Emiti" koje se godinama bavi ovom temom.

JEZIVA STATISTIKA: Do novembra 33 ŽENE UBIJENE U PORODIČNOM NASILJU!

Ti podaci samo potvrđuju da je nasilje u porodici, u kome su žrtve starije žene, najviše čuvana porodična tajna, jer na videlo izlaze samo slučajevi sa smrtnim ishodom, iako je nasilje trajalo u kontinuitetu duže vreme.

MANIJAK NAPAO DEVOJKU NA VIDIKOVCU: ŠOKIRAĆE vas kako ga je BATINAMA BACILA NA ZEMLJU! (VIDEO)

U udruženju "Emiti" zaključuju da smo svi zakazali, a posebno institucije koje su zadužene da intervenišu.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, oni podsećaju "da je nasilje nad ženama najdrastičnije kršenje ljudskih prava, kao i da su, istovremeno, potpuno izostale aktivnosti koje su u vezi sa prevencijom nasilja nad starijim ženama u porodici".

Foto-ilustracija: actualcurioso.blogspot.com Foto-ilustracija: actualcurioso.blogspot.com

- Potrebno je unaprediti normativni okvir pravne zaštite starijih osoba od nasilja u porodici tako što bi se kvalifikovanim oblikom nasilja u porodici smatralo i delo nasilja izvršeno prema starijoj ili nemoćnoj osobi. Ovo bi omogućilo adekvatno sankcionisanje slučajeva nasilja nad starijim i nemoćnim članovima porodice koji čine specifičnu, osetljivu i ranjivu društvenu grupu, saopštio je "Emiti".

JEDAN PRETUKAO MAJKU, DRUGI ŽENU, TREĆI PRETIO SMRĆU: Privedena tri muškarca zbog nasilja u porodici!

Među žrvama nasilja nad starima daleko je više žena nego muškaraca. Primera radi, prošle godine je u Kragujevcu Centar za socijalni rad zabeležio 44 slučaja nasilja nad starima, a 35 žrtvi bile su žene. Najviše njih, čak 19, trpele su fizičko nasilje.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Starije žene u Srbiji u nekim slučajevima godinama trpe nasilje od muževa, a onda kada im odrastu sinovi, umesto zaštitnici majke, oni postanu još jedan majčin mučitelj. Stranice crne hronike u novinama pune testovi o sinu starom 54 godine koji je majci slomio vrat zbog para za kockarski dug, o muškarcu koji je bespomoćnu staru majku po čitavu noć držao vezane lancima za ogradu.

CRNA DVA DANA U SRBIJI: Ubijeno 7 žena za 48 sati!

Beograđanka je u martu satarom ubila svoju baku (91) i majku (62). U aprilu je M. Đ. (50) iz okoline Paraćina tukao do smrti majku staru 85 godina zato što ga je zvala telefonom i molila da se iz kafane vrati kući. Pre dve nedelje M. R. (23) iz okoline Mladenovca nožem je ubio svoju baku (69), a da bi prikrio zločin podmetnuo je požar.

Foto: Profimedia/ČIF Foto: Profimedia/ČIF

ŽENE U SRBIJI NAJČEŠĆE UBIJAJU SINOVI I MUŽEVI! Ova CRNA STATISTIKA naježila je sve u Srbiji

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, "Emiti" traži od javnosti da obrati pažnju i na stradanje najnemoćnijih među njima, starih žena, a takođe zahteva "inkriminisati zanemarivanje i zlostavljanje starijih osoba, kao posebno krivično delo".

(M. Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kika

    26. novembar 2015 | 13:53

    Za sve ovo je kriva drzava i pravosudje. Bice sve gore ako se ne preduzme nista.

  • N.S

    27. novembar 2015 | 12:45

    Umesto što samo beleži i računa, ''Emiti'' treba da pokrene neke tribine, ankete, da se pokrene izmena Zakona u Skupštini, za pooštravanje kazni, koje su jedno izmotavanje sa žrtvama. Jer ako se ništa ne preduzima, kao da nije ni bilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA