UBISTVO OVIH ŽENA PROMENILO JE SVET ZAUVEK: Danas se i u Srbiji obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (FOTO)

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u znak sećanja na sestre Mirabal iz Dominikanske republike, koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo 1960. godine

  • 4

Po zvaničnoj statistici najmanje 32 žene ubijene su od početka godine u porodičnom nasilju, a više od 4.000 prijavilo je nasilje u porodici u Srbiji. Stručnjaci procenjuju da je ovaj broj mnogo veći, jer mnoge žene ćute i ne žele da pričaju o tome.

JEZIVA STATISTIKA: Do novembra 33 ŽENE UBIJENE U PORODIČNOM NASILJU!

Zbog straha od nasilnika, ili "sramote" od rodbine i prijatelja mnoge žene koje prećutkuju zlostavljanje stavljaju nasilnicima do znanja da je to "u redu", pri čemu oni nastavljaju da ispoljavaju svoju agresivnost nad slabijim polom.

ŽENE U SRBIJI NAJČEŠĆE UBIJAJU SINOVI I MUŽEVI! Ova CRNA STATISTIKA naježila je sve u Srbiji

Mnoge žene se zavaravaju time da im njihov voljeni neće ponovo uputiti tešku reč, šamar ili brutalno prebijanje pravdajući ga time da je on u tom trenutku imao samo loš dan. U skoro svim slučajevima nasilnik koji je jednom udario ili pretukao svoju ženu uradio je to ponovo, a mnogi tako godinama zlostavljaju svoju partnerku.

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, ustanovljen od Ujedinjenih Nacija, a u znak sećanja na sestre Mirabal iz Dominikanske republike, koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo 1999. godine. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Foto-ilustracija: Profimedia/Fancy Foto-ilustracija: Profimedia/Fancy

Sestre Mirabal simbol su nacionalnog i feminističkog otpora Dominikanske republike. Patria, Minerva i Maria Teresa bile su političke aktivistkinje i simbol otpora prema diktatorskom režimu tadašnjeg vladara Truhilja. Delovale su pod imenom imenom "Las Mariposas" što u prevodu znači Leptiri, a zbog svoje borbe za demokratiju i revolucionarnih aktivnosti, hapšene su nekoliko puta, zajedno sa svojim muževima.

Tog dana, 25. novembra 1960. godine, na putu ka muškom zatvoru, kada su išle u posetu svojim muževima, tajna policija diktatora Truhilja likvidirala je ove hrabre sestre, da bi njihova tela polomljenih kostiju i sa vidnim tragovima davljenja, bila pronađena u džipu gurnutom sa puta da izgleda kao nesrećni slučaj.

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

Ovo stravično nedelo izazvalo je šok i bes među narodom, što je dovelo do stvaranja i jačanja pokreta protiv Truhiljovog diktatorskog režima, a 30. maja naredne godine, na njega je izvršen atentat, i vrlo brzo dolazi do pada njegovog režima.

Kuća u kojoj su sestre Mirabal živele deset meseci pre njihove smrti, sada je pretvorena u muzej.

Foto: Wikimedia/The Singularity Foto: Wikimedia/The Singularity

Ovaj dan, koji se u svetu obeležava narandžastom bojom, ujedno je i dan kojim počinje 16 dana aktivizma - globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta, a koja se završava 10. decembra, Danom ljudskih prava.

Foto: Promo Foto: Promo

- O nasilju ne smemo govoriti samo kada se ono desi i na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, to mora biti svakodnevna tema u našem društvu, a pre svega u našim školama. Prema statističkim podacima svaka druga žena u Srbiji preživi neki oblik nasilja, bilo fizičkog, seksualnog, psihološkog ili ekonomskog, a nasilje često ostaje "nevidljivo" sve dok se ne desi tragičan ishod. Nasilje nad ženama koje čine njihovi aktuelni ili bivši, bračni ili vanbračni partneri predstavlja najučestaliji vid nasilja u porodici i karakteriše se trajnošću, širokom rasprostranjenošću, prisustvom tradicionalnih mehanizama okrivljavanja žrtve, prisustvom društvenih stereotipa koji zamagljuju pravu sliku ove pojave i odgovornost kako učinioca tako i institucija – kaže Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Danas u sigurnim kućama u Srbiji boravi više od 1.000 žena i njihove dece, a više od 70 nasilnika je dobilo meru iseljenja iz stana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jecky

    25. novembar 2015 | 15:00

    Nije dovoljno uradjeno.

  • stvarno?

    26. novembar 2015 | 06:11

    I treba da budu maltretirane kad cute. Mene bi moja krampom u grudi ubila da je udarim. Diskusija DA raspravka DA ali nema tepanje.

  • Pavle Nikolic

    29. novembar 2015 | 11:26

    Ljudi nisu svesni koliko je potrebno vise edukacije i ucenja-saznanja o korektnom, kompromisnom pristupu zivotu.Od najranijeg detinjstva, mnogi roditelji pogresno vaspitavaju svoju decu, a mnogi i licnim losim primerima podsticu nasilje i bahatost, podotovo muske dece.Mnogo se pridaje znacaj muskoj deci da su u prednosti u odnosu na zensku, da su oni ti koji su bogom dani da raspolazu sudbinom zenskog bica, sto je naravno porazavajuce i nedopustivo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA