Ovaj SVETAC IZ SRBIJE bio je jedan od NAJVEĆIH SVETSKIH CAREVA!

Pravoslavni vernici danas slave i Svetu Teodoru, ženu cara Justinijana, kao i Svetog apostola Filipa

  • 10

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Justinijana Pravednog, jednog od najvećih vladara Vizantije koji je poreklom sa prostora današnje Srbije.

NAJVEĆA VATIKANSKA LAŽ: Vizantija nikada nije postojala! (FOTO)

Justinijan je na prestolu nasledio svog strica Justina. Rođen je negde na podneblju južne Srbije, na potezu od Niša do Vranja, mada neki istoričari tvrde da je rodom iz Skoplja.

GDE JE KOPLJE SUDBINE KOJIM JE PROBODEN ISUS? Koja je od ove tri prava svetinja? (FOTO)

Postoje i istoričari koji smatraju da je Justinijan osnivač porodičnog stabla Anđelković (provbitno porodica Anđela). Poreklo Justinijanove porodice je po ovom tumačenju navodno iz Leksovca, a njegovi preci bili su stočari u Caričinom gradu. Kasnije se porodica razgranala na južnu i istočnu Srbiju, te Makedoniju i Bugarsku.

Car Justinijan Pravedni smatra se jednim od glavnih utemeljivača hrišćanstva. U crkvenim predanjima Justinijan se opisuje kao jedini vladar koji se pridržavao najstrožeg posta uoči praznika. Za vreme velikih postova ovaj vladar navodno nije jeo hleb, ni po vino, a živeo je samo na zelju i vodi.

Ostao je upamćen kao vladar koji je vodio samo odbrambene ratove, protiv Varvara i Slovena.

Foto: Wikimedia/Petar Milošević Foto: Wikimedia/Petar Milošević

Osnovao je komisiju od 16 najboljih pravnika tog vremena, na čelu sa Tribonijusom, kojima je dao zadatak da kodifikuju celukpnu pravnu zaostavštinu Rimskog carstva. Rezultat rada te komisije bilo je donošenje Justinijanovog građanskog zakonika (Corpus Iuris Civilis) koji se i danas smatra jednim od najznačajnijih pravnih dokumenata.

Justinijan je ostao upamćen i kao graditelj crkve Svete Sofije (Aja Sofije) u 532. godine u današnjem Istanbulu, ali i kao sazivač Petog vaseljenskog Sabora 553. godine.

Umro je 565. u Konstantinopolju u 80. godini života.

Pravoslavni vernici danas slave i Svetu Teodoru, ženu cara Justinijana, kao i Svetog apostola Filipa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • snezana

    27. novembar 2015 | 10:57

    Sloveni su starosedeoci Balkana, postoje i dokazi.Nekim narodima je bilo u interesu da nas omalovažava a to su oni koji su u to vreme bili divlje horde...

  • Crnogorac

    27. novembar 2015 | 11:08

    Sloveni nikd nisu mi odlazili. uvijek su naseljavali Balkan i okolinu. Od kraja ledenog doba su tu. Tako vi

  • Mici

    27. novembar 2015 | 10:15

    Kako odbrana od Slovena? Vizantija je ratovala protiv Srbije i to vekovima, sa juga su udarali Vizantijci a sa zapada Vatikan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA