PUTINOVA REAKCIJA POSLE OBARANJA RUSKOG AVIONA: Stroga kontrola nad uvozom hrane iz Turske

- S ozbzirom da su turski proizvođači kršili pravila, odlučili smo da strogo kontrolišemo hranu koja dolazi iz Turske, ali ćemo pojačati i kontrolu na samoj granici - saopštilo je resorno Ministarstvo

  • 3

Rusko Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da od danas pojačava kontrolu nad uvozom hrane iz Turske. Odluka je donesena usled pojačanih tenzija u odnosu ove dve zemlje, posle obaranja ruskog aviona na tursko-sirijskoj granici.

TURSKA I RUSIJA SE SASTAJU U BEOGRADU: O obaranju aviona razgovaraće u našoj zemlji

Ruski predsednik Vladimir Putin je posle incidenta izjavio da je ruski avion oboren u sirijskom vazdušnom prostoru i upozorio je na "ozbiljne posledice" tog događaja.

- U poslednje vreme dobijamo sve više žalbi od udruženja potrošača ali i inspekcija na poljoprivredne proizvode koje dobijamo iz Turske. Ministarstvo poljoprivrede analizira situaciju, a i sam sa obavestio Vladu, da, nažalost, u proseku oko 15% turskih poljoprivrednih proizvoda nije u skladu sa ruskim standardima - rekao je ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev.

Od početka ove godine registrovano je oko 40 slučajeva gde su otkriveni ostaci zabranjenih i štetnih materija u turskim proizvodima životinjskog porekla, tvrdi ruski ministar. Pod nadzorom su trenutno dve kompanije iz Turske, a za šest firmi su uvedene privremene restrikcije.

- S ozbzirom da su turski proizvođači kršili pravila, odlučili smo da strogo kontrolišemo hranu koja dolazi iz Turske, ali ćemo pojačati i kontrolu na samoj granici - saopštilo je resorno Ministarstvo.

Stručnjaci su već upozorili da je rusko-turska ekonomska saradnja dovedena u pitanje.

Uloga Turske na ruskom tržištu je porasla otkako je zvanična Moskva uvela embargo na uvoz hrane iz zemalja EU. Stručnjaci procenjuju da bi Turska bila na velikom gubitku kada bi izgubila ovo tržište.

Da li mislite da je ovo samo početak "posledica" posle obaranja ruskog aviona? Ostavite odgovor u komentarima.

(Telegraf.rs/ B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • De_23

    26. novembar 2015 | 13:08

    Ma ajte molim vas,pa ljudi ce biti gladni!Kakve nebuloze izgubljenog diktatora

  • Srbin

    28. novembar 2015 | 20:21

    Samo napred pobiti olose i teroriste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA