OVE ZEMLJE ĆE NASTRADATI ako izbije Treći svetski rat! Da li je Srbija među njima? (VIDEO)

Na listi "10 najnesigurnijih zemalja ako izbije Treći svetski rat" našle su se zemlje za koje niko nije očekivao da će se naći u grupi ovog tipa

  • 27

Teroristički napadi koji su sve intenzivniji u poslednje vreme, obaranje ruskog aviona, kao i mnogi drugi incidenti u svetu i sukobi u međunarodnoj politici, izazvali su veliku paniku i strah od početka novog rata, Trećeg svetskog rata. Sve države podjednako strepe da su možda baš one i njihov narod najugroženije ukoliko dođe do ovakvih obračuna svetskih razmera.

TREĆI SVETSKI RAT JE POČEO: Tviter GORI od ovakvih komentara!

Lista koja je objavljena na snimku "10 najnesigurnijih zemalja ako izbije Treći svetski rat", iznenadila je mnoge. Među nesigurnim zemljama su SAD i Rusija, a na prvom mestu je - Saudijska Arabija. Ipak, ovi podaci nisu merodavni.

Na listi su i Izrael, Velika Britanija, Kina, Nemačka, Južna Koreja, Liberija, Solomonska ostrva i Saudijska Arabija.

RUSIJA - U slučaju izbijanja nuklearnog rata, Rusija je posebno nesigurna, budući da bi upravo ona mogla da bude meta. Uz to, u Rusiji postoji sistem nazvan "Mrtva ruka", koji prati svu nuklearnu aktivnost nad ruskim teritorijama. U slučaju nuklearnog napada, sistem aktivira celo rusko nuklearno oružje na njihovoj teritoriji. Ovaj sistem nastao je za vreme hladnog rata i nema potvrde da je isključen.

SAD - Slično kao i s Rusijom, u slučaju nuklearne pretnje, ni Americi ne bi bilo ništa lakše. Iako su na vojnom i nuklearnom polju poprilično naoružani, postoji mogućnost da ne bi stigli da aktiviraju oružje pre napada sa drugih strana. Uz to, sukobi na globalnom nivou toj bi zemlji doneli veće probleme po pitanju unutrašnje politike.

IZRAEL - Ovo je jedna od zemalja u kojoj bi, u slučaju izbijanja svetskog rata, zasigurno došlo do velikih problema. Uvoze većinu hrane i goriva, a voda je u celom regionu uvek bila kamen razdora. Poznato je i da Izrael nije naklonjen svojim susedima, a ni oni njima. Sukobi s Palestincima traju već decenijama.

SAUDIJSKA ARABIJA - Iako ima najveće rezerve nafte i dobro sarađuje s brojnim zemljama, upravo bi nafta mogla da je "gurne preko ivice". Naime, u slučaju velikog rata, mnoge bi zemlje opkolile one s naftnim bušotinama, pa tako i Saudijsku Arabiju. S obzirom na to da ona funkcioniše isključivo pomoću zaštitničkih saveza, jer ima vrlo malo svoje vojske, našla bi se u nezavidnoj poziciji. Osim toga, Saudijska Arabija, poput Izraela, uvozi najveće količine hrane, a i situacija s pitkom vodom jednako je nezgodna. Iako je Saudijska Arabija monarhija, veliko nezadovoljstvo vlašću vlada i danas, što bi u slučaju sukoba vrlo verovatno dovelo i do potpunog kolapsa iznutra.

Pogledajte video:

Da li mislite da i Srbija treba da se nađe na ovoj listi? Ostavite odgovor u komentarima.

(Telegraf.rs/ Izvor: businessinsider.com/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VLAJKO

    26. novembar 2015 | 22:40

    Dosta je rata u Srbiji kome se ratuje, neka ratuje preskocite nas nikoga dirali i pretili. Za mir u Srbiji.

  • Dragan

    26. novembar 2015 | 17:22

    Ja prosto ne verujem da bi svetski rat nas mogao da zaobidje!!! Al ako ovaj napaceni narod ista zna da radi zna da prezivi!!! Sad je najpotrebnija politicka premudrost ne mudrost!!!

  • Miki

    26. novembar 2015 | 22:08

    Ja mislim da bi se treci svjetski rat osjetio i na Balkanu. U takvoj situaciji Srbija bi uz podrsku Rusije, mogla da pokusa da u svoj ustavni okvir povrati Kosovo, koje je nezakonito proglasilo nezavisnost. Zatim to bi se osjetilo i u Bosni i Hercegovini, gdje bi Federacija BiH stala na stranu NATO-a, a Republika Srpska na stranu Rusije. Mozda bi Republika Srpska proglasila u takvim okolnostima nezavisnost, gdje bi je priznala Rusija i neke drugi njeni saveznici, dok bi zemlje NATO-a i dalje tvrdule da je Bosna i Hercegovina jedinstvena drzava. NATO bi naoruzao Bosnjake i ohrabrio ih da zauzmu Republiku Srpsku i povrate je u Bosnu i Hercegovinu. Rusija, koja bi prizala Srpsku kao drzavu, bi naoruzala nju da se brani. Tako bi planula Bosna i Hercegovina. Nezavisnost od Srbije bi mozda kao odgovor na proglasenje nezavisnosti Repulike Srpske proglaili i GBosnjaci u Sandzaku, tako da gbi i tu doslo do odredjenih sukogba.Nezavisnost gbi vremenom pokusali mozda da proglase i Hrvati u BiH, gdje bi se otvorio novi front. U takvom metezu i u Vojvodini bi se javili mozda paravojne formacije koje bi pokusale da je izdvoje iz Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA