RIK: Izbori na KiM na 28 lokacija

OEBS preuzeo bezbednosni rizik za održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora u pokrajini

  • 0

RIK je utvrdila da će se predsednički i parlamentarni izbori na teritoriji Kosova i Metohije održati na 90 biračkih mesta na ukupno 28 lokacija.

Izbori 6. maja, biće, izmedju ostalog, održani u Kosovu Polju, Lipljanu, Obiliću, Gračanici, Lapljem Selu, Štrpcu, Peći, Gori, Orahovcu, Vučitrnu, Zvečanu, Zubinom Potoku, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Vitini, Gnjilanu, Kosovskoj Kamenici i Novom Brdu.

Sekretar Skupštine Veljko Odalović rekao je na sednici RIK da je to značajno smanjenje broja biračkih mesta u odnosu na prethodno predviđenih 287.

On je rekao i da je OEBS "preuzeo bezbednosni rizik za održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora na Kosovu i Metohiji", kao i da su počele "bezbednosne pripreme".

Predsednički, parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji su zakazani za 6. maj.

Kosovska vlada pozdravila danas odluku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da na sebe preuzme obezbeđenje uslova za glasanje kosovskih Srba na predstojećim parlamentarnim i predsedničkim izborima.

Kako je saopštila vlada u Prištini, 6. maja na Kosovu će biti otvoreni mobilni glasački centri na kojima će biti istaknuti samo simboli OEBS, a "brojanje glasova će biti organizovano van teritorije države Kosovo, s obzirom da u Republici Kosovo nema ambasade Srbije i obratno".

Kvinta pozdravila izbore na KiM

Ambasade Francuske, Italije, Nemačke, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozdravile su večeras postignuti dogovor da se dozvoli OEBS-u da omogući glasanje građanima sa pravom glasa na Kosovu, na srpskim parlamentarnim i predsedničkim izborima zakazanim za 6. maj.

Iz američke ambasade u Prištini saopšteno je večeras da treba pohvaliti Vlade Srbije i Kosova za pokazanu spremnost da obezbede da građani sa pravom glasa imaju mogućnost da iskoriste svoje demokratsko pravo. 

Zemlje Kvinte su se zahvalile OEBS-u za pokazanu spremnost u preduzimanju ovog izazovnog zadatka u kratkom roku i pružile su tim povodom punu podršku timu OEBS misije na Kosovu.

Iz Ambasada SAD, Francuske, Italije, Nemačke, Italije i Velike Britanije pozvali su sve gradjane da pomognu u očuvanju mira, mirnog okruženja kako bi OEBS mogao da sprovede svoj posao u sigurnom i mirnom okruženju.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA