Amfilohije: Đukanović nas proganja i ponižava!

Mitropolit crnogorsko-primorski se nada da će Bog dati da i Milo Đukanović primi sveto krštenje kao što su bili kršteni njegovi preci, te će tada i on drugačije da razmišlja o crkvi Božijoj

  • 0

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio je lidera Demokratske partije socijalista Mila Ðukanovića da se pridružio progonu i ponižavanju kanonske crkve u Crnoj Gori, jer traži da se Srpska pravoslavna crkva registruje u toj državi.

On je rekao da Ðukanović tako postupa jer je ateista, a da je kršten znao bi da poštuje i ceni vekovno utemeljenje crkve u državnom i duhovnom biću Crne Gore.

Mitropolit crnogorsko-primorski je, nakon arhijerejske liturgije, koju je služio u crkvi Svetog Dimitrija u Kujavi kod Danilovgrada, rekao da Ðukanović i njegova vlast progone crkvu Božju i traže od svete drevne crkve svetosavske da se registruje.

Amfilohije je rekao da bi bilo normalnije da on, kao mitropolit crnogorsko-primorski, zatraži od Ðukanovića i svih njegovih saradnika da se registruju, budući da je crkva stvorila Crnu Goru.

- Red bi bilo da se nova država, koju mi priznajemo, registruje kod crkve Božje, kod Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog - kaže mitropolit crnogorsko-primorski.

Ako, dodao je on, ne želi da se registruje, neka ne ponižava crkvu Božju, ponižavajući time i Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog.

- Zato se pomolimo Bogu za Ðukanovića i njegove saradnike da ih gospod prosvetli. Ðukanović kaže da je ateista, pa neka Bog da da se on krsti - poručio je Amfilohije.

On je naveo da je Ðukanović, svojevremeno, bio krenuo u dobrom pracu, kada je u pitanju odnos prema crkvi, "Sećam se da je dolazio da celiva život Svetoga Petra Cetinjskog, a ložio je i badnjak na Cetinju. Nije se onda deklarisao da je ateista".

Amfilohije se nada da će Bog dati da i Ðukanović primi sveto krštenje, kao što su bili kršteni i svi njegovi preci, pa će onda i on drugačije da razmišlja o crkvi Božjoj, na način kako su o njoj razmišljali svi koji su Crnu Goru stvarali.

- Kažu da crkva treba da se zove autokefalna. Ali, ako hoće da vrate kraljevinu Crnu Goru, onda hajde da prvo vratimo kralja, jer u njenom Ustavu na prvom mestu stoji ime kralja i da taj vladar Crne Gore treba da bude kršten, i to pravoslavno kršten - rekao je on.

Prvo, dodao je Amfilohije, treba da krstimo vladara, onoga koji je na mestu kralja, pa onda da prestanemo da progonimo Crkvu i da je proglasimo onakvom kakva je ona bila u vreme kraljevine Crne Gore.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA