Alijev potpisao odluku o kreditu Srbiji za Koridor 11

Ambasador Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov kaže da će Srbija dobiti 308 miliona evra kredita za izgradnju dela autoputa ka Jadranu od Ljiga do Preljine

  • 0

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev odobrio je sporazum prema kojem će Srbija dobiti 308 miliona evra kredita za izgradnju dela autoputa ka Jadranu od Ljiga do Preljine, na Koridoru 11.

Odluka predsednika Alijeva objavljena je u službenom glasniku, a rok otplate kredita je 15 godina sa grejs periodom tri godine i fiksnom kamatom od četiri odsto.

Radovi na izgradnji te deonice Koridora 11 počeli su polaganjem kamena temeljca kod sela Dići nadomak Ljiga 20. aprila, a rok za završetak izgradnje deonice auto-puta Beograd-Južni Jadran duge 40 kilometara je 3,5 godine.

Trasu čine tri deonice - Ljig-Boljkovci, Boljkovci-Takovo i Takovo-Preljina, glavni izvođač radova je azerbejdžanska firma Azvirt, dok će gotovo polovinu posla obavljati domaća građevinska operativa.

Autoput Beograd-Južni Jadran predstavlja vezu izmedu Srbije i Crne Gore odnosno najkraću vezu Beograda i njegovog zaleđa sa južnim Jadranom, a trebalo bi da poveže Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju.

Predviđeno je da na trasi koja se gradi budu dve petlje - Takovo i Preljina, kao i 78 mostovskih konstrukcija, pet tunela, veliki broj zaštitnih zidova od buke i regulacije rečnih korita i potoka.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, Azerbejdžan je jedna od najboljih zemalja za biznis i najbogatija država regiona južnog Kavkaza.

Posle prvog ovogodišnjeg kvartala imovina Državnog naftnog fonda Azerbejdžana (SOFAZ) je porasla za 8,6 odsto, i povećana je sa 29.8 milijardi dolara na 32.359 milijardi.

Ukupan domaći proizvod (BDP) Azerbejdžana, meren paritetom kupovne moći (PPP, po tržišnim cenama), je u 2011. godini procenjen na 93 milijarde dolara ili 10.201 dolara u proseku po stanovniku.

Ambasador Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov je rekao da je kredit za izgradnju autoputa Srbiji odobren pod najpovoljnijim uslovima koji se sreću u međunarodnoj praksi, zbog, kako je kazao, posebnog odnosa te zemlje prema narodu Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić posetio je Azerbejdžan 2010. godine, a godinu dana kasnije predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev boravio je u Srbiji i tom prilikom je potpisano 12 sporazuma o saradnji sa Srbijom u oblastima poljoprivrede, podsticanja investicija, pomoći u vanrednim situacijama, sporta i kulture.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA