TERORIZAM JE NAŠ NAJVEĆI PROBLEM: Lavrov tvrdi da "ništa novo nije čuo od Čavušoglua" (FOTO) (VIDEO)

- Sastao sam se sa Čavušogluom na njegovu inicijativu. Nismo čuli nista novo, on je potvrdio stavove koje su već javno izneli turski predsednik i premijer - rekao je Lavrov

  • 0

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da je na sastancima u okviru Ministarskog saveta OEBS potvrđeno da je terorizam najveći neprijatelj i da treba ostaviti po strani sve što nema veze sa borbom protiv terorizma i što je koči.

BEOGRAD POMIRIO RUSIJU I TURSKU? Sastali se Lavrov i Čavušoglu - prvi put posle obaranja aviona

- Radimo na dokumentu u kojem će takav stav biti jasno i nedvosmisleno iznet - rekao je Lavrov novinarima u Beogradu.

Jasno je da pretnja terorizma obuhvata brojne probleme, a pre svega problem nelegalne migracije. Kako je dodao, to je pre svega problem EU, jer migranti pre svega odlaze tamo, ali Rusija je spremna da sarađuje sa EU po tom pitanju.

Prema njegovim rečima, ruska strana je skrenula pažnju na mnoge poteškoće koje postoje na evropskom kontinentu, uključući i ukrajinsku krizu, a koji su povezani sa sistemskim nedostacima u evropskoj bezbednosti. On je podsetio na političke principe koji se tiču bezbednosti, a koji su utvrđeni na velikim samitima OEBS, ali je ukazao da ima problema sa njihovom sprovođenjem u delo.

Rusija je više puta predlagala da se postignu sporazumi o tome, kako bi se princip nedeljivosti bezbednosti preveo u praksu, ali naši zapadni partneri su to odbili, naveo je on.

- Ali posebno treba obratiti pažnju danas na vojno-političku bezbednost. Sadašnje stanje u toj oblasti nikog ne može da zadovolji. Ako se time ne budemo bavili u OEBS-u, onda preostaje NATO centrizam, produbljivanje linija podele u Evropi - zaključio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je večeras da na sastanku sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, prvom posle obaranja ruskog aviona Su-24, nije čuo nista novo.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Sastao sam se sa Čavušogluom na njegovu inicijativu. Nismo čuli nista novo, on je potvrdio stavove koje su već javno izneli turski predsednik i premijer - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare na marginama Ministarskog sastanka OEBS.

Lavrov je dodao da je ruska strana ponovila svoje ocene iznete prvog dana posle nezakonitog obaranja Su-24. Pred dolazak u Beograd ruski ministar je izjavio da neće bežati od susreta sa šefom turske diplomatije, dodavši da bi možda na tom sastanku moglo da se čuje nešto novo.

Lavrov je ponovio da postupci Turske u vezi sa obaranjem aviona ne mogu da ostanu bez odgovora i da je Rusija već preduzela mere.

- Međutim, i ruski predsednik je danas rekao da turski narod smatramo prijateljskim i da ne mešamo narod i one koji su izdali nalog za obaranje aviona - rekao je Lavrov.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Na pitanje novinara da prokomentariše današnju izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da ima dokaz da Moskva trguje naftom sa Islamskom državom, Lavrov je odgovorio: "Nisam čuo tu izjavu, ali je čudno da se ona pojavila mnogo dana nakon što je ta tema o ilegalnoj trgovini naftom dospela u medije i kada smo mi izneli određene činjenice".

Ruska strana je iznela optužbe da je Erdoganova porodica umešana u navodne poslove sa naftom sa džihadistima iz IS.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA