KAD TE BOLEST NATERA: Ejmi (17) se hrani preko srca

Usled teškog i retkog oboljenja, čiji je uzrok nepoznat, tinejdžerka unosi nutrijente preko cevčica na koje mora da bude povezana 12 sati dnevno

  • 0

Tinejdžerka Ejmi (17) unosi hranu u organizam preko srca putem cevčica na koje mora da bude povezana svaki dan po 12 sati, prenosi Dejli Mejl.

Ona, naime, boluje od oboljenja pod nazivom CNID. Zbog toga joj se preko cevi hrana ubacuje direktno u srce kako bi tečni nutrijenti otišli u krvotok. Lekari još uvek ne znaju šta je uzrok ovakvog stanja, a lek za sada ne postoji.

Da sve bude gore, svaki put kada se poveže sa cevčicama za hranu ona je izložena visokom riziku od mogućih komplikacija poput infekcija, otkazivanja jetre i mnogih drugih.  Njoj je nedavno izvađeno debelo crevo, jer je prestalo da radi.

- Najteže mi pada to što ne mogu da jedem hranu koju volim. Još uvek pokušavam da spremam obroke za svoju porodicu i da sa prijateljima idem po restoranima i ne dozvoljama svojoj bolesti da me onemogućava u bilo čemu. Kada izađem sa njima, sve okrenem na šalu. Kada mi konobar priđe i pita me šta želim da poručim, kažem mu da sam švorc, te da ne mogu da priuštim sebi večeru i stoga ne jedem ništa - kaže Ejmi.

Ejmini roditelji su znali da je ona oduvek imala problema sa varenjem, ali su im lekari kada je ona imala 11 godina rekli da je to zbog toga što je njihova ćerka anoreksična. Ipak, oni su posumjali u taj nalaz, te su nastavili sa analizama, da bi nakon nekoliko meseci otkrili o čemu je reč.

Ejmi je od tada imala niz operacija, a tokom poslednje joj je izvađeno veliko crevo, jer je prestalo da radi. Njeno stanje je postalo toliko ozbiljno da je boravak od pet dana u bolnici prerastao u lečenje od devet meseci.  Lekari još uvek pokušavaju da otkriju uzrok njenog stanja, ali Ejmi mora svaki dan da nosi sa sobom pakovanje sa nutrijentima kada izađe napolje.

Njena majka Helena je pre četiri godine prestala da radi kako bi mogla da bude non stop sa njom.

Ejmina porodica je svesna toga da mogu da je izgube bilo kada, pa se trude da je ohrabre da svaki dan iskoristi maksimalno koliko može.

- Imam samo jedan život i zato ću da se smejem i da uživam u njemu koliko god mogu - rekla je ova hrabra devojka.

(Biljana Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA