SUPERORUŽJE KOJE NEDOSTAJE AMERICI: Zbog ovog gube trku sa Rusijom i Kinom u borbi za svetskog lidera!

Posle Hladnog rata, SAD "nisu uspele da održe korak" sa Kinom i Rusijom zbog nedostatka motivacije, iako su Sovjetski savez i Amerika nekad bili jednako sposobni rivali, istaklo je Ministarstvo odbrane

  • 8

Budućnost ratovanja će biti sasvim drugačija nego što mi možemo i da pretpostavimo, više će podsećati na naučnu fantastiku nego na nešto što je moguće. Međutim, iako se očekuje da svetske sile, kao što su Amerika, Rusija i Kina, imaju premoć u elektonskom ratovanju, ipak su se kroz istoriju dešavale promene na ovom polju.

PUTIN IMA SUPERORUŽJE ZA RAT: Možemo da uništimo svakog neprijatelja!

Zvuči nemoguće i daleko da "vampir-dronovi" lete i sublimiraju se u gas na suncu, kao i da posebna vrsta robota pomaže vojnicima na bojnom polju. Tako su, za početak, SAD i Kina razvile lasersko oružje koje može da obori male, brzo pokretne mete.

Centar za strateške i budžetske procene je u svom izveštaju prikazao detalje koji pokazuju da Amerika polako gubi u trci za svetskog lidera, kada se radi o elektronskom ratu. Elektronsko ratovanje podrazumeva korištenje elektromagnetskog spektra u svrhu sprečavanja neprijatelja da se efektivno služi istim. Ova vrsta rata se sastoji od tri glavne komponente - elektronskog napada, zaštite i podrške.

Ljudi su do sada bili u mogućnosti da detektuju i generišu sve frekvencije duž elekromagnetnog spektra i različite vrste zračenja koje se može koristiti na različite načine. Na primer, radio-talasi se mogu koristiti za komunikaciju, a mikrotalasi, ukoliko se fokusiraju, mogu dramatično zagrejati mete.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vojske sveta su tokom prošlog veka koristile različite komunikacione, navigacijske, odbrambene i sposobnosti napada, koristeći prednosti zračenja. Međutim, u već pomenutom izveštaju navodi se da podaci nisu dobra vest za Ameriku.

Ministarstvo odbrane je procenilo da posle Hladnog rata, SAD "nisu uspele da održe korak" sa Kinom i Rusijom zbog nedostatka motivacije, iako su Sovjetski savez i Amerika nekad bili jednako sposobni rivali.

Inače, elektronski rat se može podeliti u dve grupe: aktivno, kada se usmerena energija koristi kako bi se locirali, onemogućili unuištili neprihjateljski ciljevi, i pasivno, gde se EMS koristi za skrivanje ili zaštitu savezničkih jedinica koje operišu na neprijateljskoj teritoriji.

Izveštaj upozorava na raspon balističkih raketa koji su potencijalno opasni po nacije. Posle svih ovih argumenata, autori su preporučili stvaranje novog izvršnog odbora koji bi trebalo da nadgleda razvoj i implementaciju vizije kako će američke snage opet da dominiraju u elektronskom ratovanju.

(Telegraf.rs/ Izvor: iflscience.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    7. decembar 2015 | 23:03

    Samo se razmislja o ratovanju, sta ti je ljudski mozak.

  • топлистанадреалиста

    8. decembar 2015 | 14:05

    Американци су обични блефери навикли да се иживљавају над слабијим!!! Немају они НИШТА и нису НИКАКВА војна сила!!!! То је ваљда сада и перадима јасно!

  • Zoki

    8. decembar 2015 | 06:42

    Uvek im fali oruzja,destruktivan narod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA