• 19

PAUŠALNO PLAĆATE POREZ I U 2016? Ovo su tri najvažnije stvari koje morate da znate!

Na adrese preduzetnika još nisu stigla poreska rešenja za ovu godinu, u Poreskoj upravi kažu da se do donošenja rešenja za 2015. plaćaju akontacije na osnovu rešenja za 2014. godinu

  • 19

Kraj svake  poslovne godine je i period kada se svode završni računi, predaju nove poreske prijave, proveravaju novi propisi... Za oko 250.000 PAUŠALACA u Srbiji kraj 2015. otvara TRI NAJVAŽNIJA PITANJA - da li su obavezni da ponovo predaju zahtev za paušalno plaćanje poreza i u 2016, da li su obavezni da i u narednoj godini nastave da plaćaju akontaciju po rešenjima iz 2014. s obzirom na to da konačna poreska rešenja za 2015. još uvek nisu stigla, kao i da li je limit za paušalno oporezivanje i dalje šest miliona dinara u KALENDARSKOJ godini, a limit za ulazak u sistem PDV-a osam miliona dinara u toku poslednjih 365 dana.
Naime, godina 2015. je na izmaku a na adrese preduzetnika još nisu stigla poreska rešenja za ovu godinu. S obzirom na to da se paušalci maltene prvi put nalaze u ovakvoj situaciji, pitali smo Poresku upravu kako oni treba da se ponašaju i šta treba da rade. Na tri konkretna pitanja dobili smo i tri konkretna odgovora.

VODIČ ZA BIVŠE PAUŠALCE: I firme koje nisu imale zaposlene moraće da angažuju knjigovođu

1. Da li su preduzetnici, koji su u 2015. bili paušalno oporezovani, a nisu imali nikakvih promena zbog kojih bi u narednoj godini morali da promene taj status bili u obavezi da do 30. novembra dostave zahtev za paušalno oporezivanje za 2016. godinu? Jedni tvrde da nije obavezno, drugi da može, a ne mora.

Preduzetnik kome je utvrđeno pravo na paušalno oporezivanje, ovaj način oporezivanja koristi dok se ne utvrdi da su prestali razlozi za paušalno oporezivanje, odnosno da izmenjeni uslovi isključuju pravo na paušalno oporezivanje. Ovo pravo može se priznati preduzetniku čiji je promet u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez, manji od 6.000.000 dinara. To znači da ukoliko nisu prestali razlozi za paušalno oporezivanje, poreski obveznici nisu u obavezi da podnesu zahtev.

Foto: sxc.hu

Foto: sxc.hu


RIGOROZNO: 400 inspektora ulazi u sve firme, češljaju čak i paušalce!

2. Limit za paušalno oporezivanje za preduzetnike je šest miliona dinara, a za ulazak u sistem PDV-a osam miliona dinara. Recite nam da li se za promet od šest miliona dinara gleda kalendarska godina od 01. januara do 31. decembra bez obzira na to kada je osnovana radnja, a za PDV promet u prethodnih 365 dana unazad, od trenutka osnivanja?

Pravo na paušalno oporezivanje može se priznati preduzetniku čiji je promet u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez,  manji od 6.000.000 dinara i misli se na kalendarsku godinu. Limit za ulazak u sistem poreza na dodatu vrednost (PDV) iznosi osam miliona dinara, i posmatra se promet u prethodnih 12 meseci od otpočinjanja delatnosti.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com


LEGALIZACIJA 238 PUTA JEFTINIJA NEGO DOSAD? Evo šta predviđaju novi propisi za OZAKONJENJE OBJEKTA! (FOTO)

3. Šta se dešava s poreskim rešenjima za 2015. godinu, koja još uvek nisu stigla? Prema zakonu, do donošenja novih rešenja plaća se akontacija prema poslednjem rešenju (u ovom slučaju za 2014.). Da li to znači da će, ukoliko poreska rešenja za preduzetnike za 2015. ne stignu do kraja ove godine, oni u 2016. nastaviti da plaćaju po poslednjem rešenju iz 2014?

Da li oni koji najviše zarađuju treba da plaćaju najveći porez?

Glasajte

- Do donošenja rešenja za 2015. godinu, poreski obveznici su dužni da plaćaju akontacije na osnovu rešenja Poreske uprave za 2014. godinu.
Imate li još neke nedoumice oko izmirivanja obaveza prema državi? Molim vas da nam to napišete u komentarima.  
(Telegraf. rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    Sta je sa onima koji su po prvi put pausali od oktobra 2016.god.Na osnovu cega da oracunam porez i doprinose?. Na Cukarici sam.

  • Miomir

    Postovni, osnovao sam firmu 1.1.2016. i dobio resenje o pausalnom oporezivanju (nisam u sistemu PDV-a). Nisam dobio resenje za porez i ne placam porez. Da li da procenim visinu poreza (uporedim sa sl. firmom) i izvrsim pausalne uplate do dobijanja resenja? Srdacan pozdrav

  • krstic branko

    Pitanje, šta se dešava kada imate otvorenu radnju paušalnu a niste uspeli da dobijete ni akontaciono rešenje sobzirom da je radnja otvorena u januaru 2015 ima tome preko godinu dana, I pored vise pokušaja da se dobije bilo kakav podatak za plaćanje PIO, POREZA I SOCIJALNOG - čiji je ovo inters

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima