DA IH NE ZABORAVIMO: Britanske HEROINE koje su SPASAVALE SRBE dobile svoje poštanske marke! (FOTO)

Puštanju u opticaj posebnih izdanja marki na kojima su likovi britanskih doktorki, medicinskih sestara koje su pomagale srpski narod u toku Prvog svetskog rata, prethodilo je potpisivanje ambasadora Velike Britanije Denisa Kifa i direktora "Pošte Srbije" Milana Krkobabića

  • 5

Javno preduzeće "Pošte Srbije" danas je svečano pustilo u opticaj filatelističko izdanje šest poštanskih marki na kojima su likovi britanskih heroina koje su tokom Prvog svetskog rata pomagale srpskom narodu i srpskoj vojsci. Na poštanskim markama se nalaze likovi Flore Sends, dr Ketrin Stjuart Makfejl, Elsi Inglis, dr Izabel Galovej Haton, Eveline Haverfild i dr Elizabet Ros.

- Danas smo ovde da obeležimo sećanje na šest heroina sa britanskog podneblja, koje svoje živote i sudbine prepliću sa životima i sudbinama naših predaka. Šest heroina Velikog rata su svoju uzvišenu, plemenitu misiju i opredeljenje da daju primer čovečnosti, dale upravo ovde u Srbiji - rekao je direktor "Pošte Srbije" Milan Krkobabić na svečanoj promociji u PTT muzeju.

Autor srpske himne "Bože pravde" dobio svoju poštansku marku!

On ističe da je srpski narod ovim ženama veoma zahvalan. Napominje i da "Pošta Srbije", pored svih redovnih aktivnosti i poslovnih izazova koje ima, vodi računa i o plemenitim ciljevima društvene odgovornosti prema užoj i široj zajednici, što se oličava i u stalnoj spremnosti da na originalan način obeležava znamenite događaje i datume, da slavi i uvažava najbitnije ličnosti.

- Naš veliki pesnik vladika Njegoš je rekao:" Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi", a ja ću se usuditi da dodam da ljudi žive onoliko dugo koliko živi sećanje na njih. Britanske heronine su žive i danas. Njihovi likovi su na poštanskim markama i ostaće trajno u filatelističkim zbirkama, ali i u našim srcima i mislima, pre svega kao izraz naše zahvalnosti, ali i kao matrica i obrazac za nove ljude u danima koji su pred nama - istakao je Krkobabić i najavio da će "Pošta Srbije" na najbolji način nastaviti da obeležava vek od velikog epohalnog događaja – Prvog svetskog rata.

Foto: Promo Foto: Promo

OVO NISTE ZNALI: Evo kako da se VAŠ LIK nađe na POŠTANSKOJ MARKI! (FOTO) (VIDEO)

Ambasador Velike Britanije Denis Kif, zahvalio je srpskom narodu što poštuje i pamti britanske heroine.

- U zajedničkoj istoriji Velike Britanije i Srbije, uzvišeno mesto zauzima priča o više od šest stotina Britanki koje su u Srbiji tokom rata radile kao medicinske sestre, bolničarke, vozači, admistrativno osoblje i tako dalje. Ove žene, koje zovemo naše Britanke, Srbija nije zaboravila i sto godina kasnije im je ukazala veliko poštovanje. O njima su u prethodnom periodu snimljene dokumentarne emisije, pravljene su umetničke izložbe, pozorišne predstave, pisane knjige, naučni i novinski tekstovi, a sada su ovekovečene i na poštanskim markama - naveo je Kif.

Foto: Promo Foto: Promo

POBEDA: Srpska poštanska markica izabrana za najlepšu u Evropi!

Britanski ambasador je ukazao i na simboliku svečanog događaja, budući da su nova pokolenja o sudbini, razmišljanjima i žrtvovanju ovih žena najviše saznala iz pisama koja su slale rođacima i prijatljima:

- Pre sto godina, tokom ratnih uslova, pošta je bila jedina pouzdana veza između naše dve države, dve saveznice. Podsetiću da je Vilijam Batler Jejts rekao da su poštanske marke tihi ambasodori ukusa, što je ovog puta i dokazano.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    8. decembar 2015 | 16:22

    Нису "енглеске", већ британске.

  • Desa

    9. decembar 2015 | 02:26

    Pa zar niko od citalaca patriota da se zahvali zenama na nesebicnoj pomoci Srbiji. Nisu ni trebale da pomazu kada smo toliko nezahvalni.

  • Deki

    8. decembar 2015 | 17:55

    Uvek sam postovao Engleze. Stara nacija koja zna sta radi. Hvala na pomoci kada je Srbiji bilo najteze. Hvala sto ste kritikovali Milosevica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA