DECA u ovom SRPSKOM SELU moraju svaki dan da pređu GRANICU da bi stigla u ŠKOLU! (FOTO)

Selo Donja Šatornja pripada šumadijskoj opštini Rača. Deca iz ovog sela moraju kako znaju da pređu svakoga dana četiri kilometra u jednom pravcu da bi ušla u selo Gornje Jarušice, koje pripada opštini Kragujevac

  • 1

Šestoro osnovaca iz sela Donje Jarušice ustaje pre šest sati ujutru da bi stigli na časove koji počinju u osam sati, a toliko im treba, jer moraju da pređu granicu svakoga dana. 

SKANDAL: SRPSKA DECA uče iz HRVATSKIH i SLOVENAČKIH udžbenika!

Selo Donja Šatornja pripada šumadijskoj opštini Rača. Deca iz ovog sela moraju kako znaju da pređu svakoga dana četiri kilometra u jednom pravcu da bi ušla u selo Gornje Jarušice, koje pripada opštini Kragujevac. Tu čekaju kragujevački gradski autobus da ih preveze do škole u kragujevačkom selu Desimirovac. Ta se granica, koja je usred njiva, mora preći jer zakon tako nalaže.

Zakon predviđa da gradski i prigradski prevoz jedne opštine (Kragujevac) ne može da staje na autobuskim stanicama u drugoj opštini (Rača). Smeju da staju samo međumesni autobusi, laicima poznatiji kao međugradski, a to su oni koji saobraćaju između dve opštine. Kada bi kragujevački gradski ili prigradski autobus stao na stanici u Rači, prevoznik bi bio kažnjen. Ovu oblast uređuju Zakon o komunalnim delatnostima i Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Milanče Živojinović iz Donjih Jarušica (opština Rača) je tata šofer ponedeljkom, on prvog dana u nedelji autom vozi šest osnovaca iz sela, pa preko granice, do okretnice u Gornjim Jarušicama (Kragujevac), gde stiže autobus.

- Imali smo prevoz dok pre dve godine nije propala kragujevačka firma "Autosaobraćaj". Kako su oni mogli da voze, ne znam. Od tada decu vozimo do Gornjih Jarušica koje su u Kragujevcu, a na četiri kilometra odavde. Kada zimi zaveje, prvo moramo traktorom da očistimo put, jer nama opština Rača, kojoj pripadamo, put ne čisti. Posle traktora ide auto sa decom - ispričao je otac Milančeta.

On je objasnio da, ako je zavejano danima, deca žive kod drugova iz škole ili rodbine koja ima kuće blizu škole. Leti deca četiri kilometra prelaze pešice, osam u oba pravca.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Nisam brojao na koliko sam se mesta i u opštini Kragujevac i u Rači obratio, godinama, sve zalud. Kada sam saznao da je problem granica, ja ih pitah: "Pa jesmo li mi u Hrvatskoj, Nemačkoj, Albaniji, aman ljudi! -  rekao je otac besan zbog ovakve situacije.

Osnovac Nikola Stepanović u 10 minuta do sedam sati drhti od hladnoće na seoskoj džadi čekajući sa sestrom Sarom i sestrom od strica  "tatu koji vozi četvrtkom".

- Šta da radimo, moramo ovako, kada nam ne daju autobus. Ja sam navikao, ali ujutru je zimi mnogo hladno, tek je svanulo i duva vetar - kaže Nikola.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tata koji vozi četvrtkom je Vladan Milošević.

- Prošle godine sam u jugu vozio osmoro dece, ove godine šetoro, ako neko nije kod rođaka u Kragujevcu, pa odatle ide u školu. Ovo je sramota. Ni stari iz sela ne mogu lekaru, sem ako nisu na umoru - kaže Milošević u žurbi jer su svi putnici već ušli.

Mala Jovana Stepanović iz auta ga požuruje, da bi na vreme stigli na autobus u prekograničnim kragujevačkim Gornjim Jarušicama. Ogrorčeni starina, Zoran Blagojević, pod dimom cigare "dobacije" novinarima, kad ne može kome treba, da bi "sram trebalo da bude državu".

- Koja vaša Evropska unija, koji samiti, koje govorancije da treba ostati na selu kad nam deca ne mogu stići do škole jer nema autobusa. Ja sam se pre 50 godina iz ovog sela u varoš vozio autobusom - kaže Blagojević žureći da namiri stoku jer u selu mnogo vremena za govorancije nema.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Iz Donjih Jarušica i ekipa Telegrafa žuri za decom koja odmakoše u jugu, ka granici. Ta granica neupadljiva, na 700 metara od mesta gde će stići autobus. Na okretnici, stajalištu, mališani se iskobeljaše iz juga i stadoše na put. Stiže i autobus i deca odoše. Kad se vrate, opet ih čeka isti jugo, pa preko granice, pa kući u Donje Jarušice, opština Rača.

Nije ovo selo jedino sa "prekograničnim" problemom. Samo u Šumadijskom okrugu ima ih bar desetak, a u celoj Srbiji bar stotinak.

Aleksandar Popović, direktor saobraćaja kragujevačke Gradske agencije za saobraćaj kaže da koliko god oni želeli da reše ovaj problem, ne smeju da rade u suprotnosti sa zakonom.

- I stanje u selu Kamenica je slično, samo je ovaj put problem između opština Kragujevac i Knić. Kada smo tu problem pokušali da rešimo bar zbog školske dece, prijavio nas je privatni prevoznik. Jedino je rešenje da opštine dogovore takozvano zajedničko obavljanje komunalnih delatnosti između dve opštine. Inicijativu bi trebalo da pokrenu opštine koje imaju problem, Rača, Knić....Tek tada mogu nešto da učine prevoznici - pojašnjava Popović.

Pomenutu inicijativu opštine ne podnose jer bi ih to dodatno koštalo, a uvek su po pravilu u pitanju male siromašne opštine. Ovako građani ili idu pešice, grupno se prevoze, "deru" ih nelegalni linijski taksisti ili se jednostavno odsele iz sela.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    4. februar 2016 | 16:56

    Selo Donje Jarusice je u zandjinh 25 godina zapusteno od strane opstine Raca puetvi se nisu obnovili niti novi asfalatirani od 87 godine i cak pre 7 godina su rekli da je su greskom asfaltirali pogresno selo sa parama sto su dobili od drzave vise od pola stanovnistva je vec napustiolo selo i otslo da zivi u Grad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA