Grad Homs, koji se najviše opirao Asadovoj vlasti, PONOVO U NJEGOVIM RUKAMA!

Evakuacija je već počela, a tokom dana će oko 800 ljudi, civila i pobunjeničkih boraca, napustiti grad

  • 5

Grad Homs će se uskoro naći pod kontrolom sirijskog predsednika Bašara al-Asada, a u prilog tome govori i evakuacija sirijskih pobunjenika. Ovo je rezultat pregovora i primirja sa vladinim snagama.

BAŠAR AL ASAD PORUČIO: Zapad je stvorio Islamsku državu, a sad kuka zbog njihovih AKCIJA U EVROPI!

Homs se nalazi u sedištu Sirije, a nekada je važio za "glavni grad revolucije", a u njemu su organizovani neki od prvih protesta protiv Bašara Al Asada 2011. godine.

Evakuacija je već počela, a tokom dana će oko 800 ljudi, civila i pobunjeničkih boraca, napustiti grad. Za vreme prekida vatre koji podupire UN, u neke delove grada stigli su prvi paketi sa hranom nakon dugo vremena.

Homs je treći najveći grad u Siriji, a 2011. godine na hiljade njegovih stanovnika izašlo je na ulice i demonstriralo protiv Bašara al-Asada što je dovelo do sukoba na ulicama sa snagama odanim centralnoj vlasti.

Sirija, SSA Foto: Tanjug/AP

Grad je postao središte pobune, a vladine snage pokušavaju ga ponovo zauzeti od 2012. godine. Dogovor o prekidu vatre kao i o mirnom napuštanju grada postignut je nakon dve godine pregovora.

U prvoj fazi dogovora, grad će napustiti na stotine boraca uključujući neke povezane sa Al Kaidom.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA