Francuska kompanija "Mekafor" započinje izgradnju fabrike u Kikindi! (FOTO)

Na delu parcele za koju je investitor izdvojio 30 miliona dinara, do aprila naredne godine, započeće izgradnja fabrike

  • 6

Predsednik opštine Kikinda Pavle Markov i predsednik UO francuske kompanije "Mekafor" Nikolas Grosdidier, potpisali su ugovor o kupoprodaji četiri hektara građevinskog zemljišta u Industrijskoj zoni.

PRVI ČOVEK KIKINDE: Rešavamo sve VAŽNE PROBLEME građana! (FOTO)

Na delu parcele za koju je investitor izdvojio 30 miliona dinara, do aprila naredne godine, započeće izgradnja fabrike za mašinsku obradu delova, pre svega, u automobilskoj industriji.

U njoj će posao dobiti 55 radnika. Planirano je da kikindski pogon jedne od vodećih francuskih kompanija u ovoj branši, bude pušten u rad naredne jeseni. Nakon dugog niza godina, lokalna samouprava je uspela da pronađe investitora koji će, u slučaju "Mekafora", uložiti četiri miliona evra.

- Ovo je velik dan za Kikindu, jedan smo od retkih gradova koji je uspeo da na ovaj način animira investitora. Očekujem da ćemo naredne godine prodati i ostatak zemljišta - rekao je Markov.

Foto: Ninoslav Čujić Foto: Ninoslav Čujić

On je dodao da je Kikinda jedan od retkih gradova koji je uspeo da animira francuske investitore da dođu u našu opštini i da investiraju.

- Kikinđanima će uskoro biti predstavljen sveobuhvatan plan, koji će podrazumevati otvranje nekoliko indusrijskih zona. Ova investicija jeste početak jednog rada i razmišljanja, psihloški nivo je bitan za naše sugrađene, jer se uskoro mogu nadati boljem i kvalitenije životu u svome gradu - dodaje Markov.

Foto: Ninoslav Čujić  Foto: Ninoslav Čujić

Nikolas Grosdidier, predsednik UO franuske kompanije "Mekafor" kaže da će ova firma proizvoditi delove za autoindustriju, te i da će u agroindistrijskoj zoni podići halu od 4.800 kvadratnih metara.

- Planiramo dodatno angažovanje radne snage - poručio je Grosdidier.

Foto: Ninoslav Čujić Foto: Ninoslav Čujić

- Slobodna carinska zona je poseban vid stimulacije za sve privrednike koji se bave izvozom. Ovo je jedan od razloga zašto smo se opredelili za realizaciju projekta "Slobodna carinska zona u Subotici". Napominjem da Evropska unija reguliše broj slobodnih zona u Srbiji i taj broj u našoj zemlji je popunjen - rekao je Markov.

Branislava Stojković-Marčetić, direktorka Slobodne zone Subotica, apostrofirala je da potpuno opremljena lokacija na 23 hektara bivšeg društvenog preduzeća "Rasadnik" preraste u industrijsku zone i postane podzona Slobodne carinske zone Subotica.

Foto: Ninoslav Čujić Foto: Ninoslav Čujić

Predviđeno je da ova francuska kompanija prva koristi pogodnosti buduće slobodne carinske zone, pa je lokalna samouprava predala inicijativu da postane sastavni deo Slobodne carinske zone Subotica.

(Dragana Starčevič)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radnik

    9. decembar 2015 | 16:59

    Ono sto mi se svidja kod ovih je to sto imaju ciljeve i sto imaju rec.Izgradili su prvu industrijsku zonu u Kikindi i odmah pronasli investitore.Svaka cast na svemu dosad i ako ovako nastave ostajem u Kikindi.

  • Peca

    9. decembar 2015 | 15:57

    U pravoj eksploziji novih investicija, Kikinda nije bila poznata po značajnijim rezultatima u privlačenju investicija, bar ne grinfild ulaganja u proizvodnim sektorima. Ta vrsta ulaganja je sa razlogom prepoznata - mada sa dramatičnim zakašnjenjem kao osnova reindustrijalizacije proizvodno devastirane ekonomije, a time i dinamičnijeg rasta privrede i životnog standarda. Tek se promenom vlasti krajem 2013 i ličnim zalaganjem predsednika opštine Pavla Markova krenulo u izgradnju prve industrijske zone koja je završena u rekordnom roku. Odmah se krenulo u obezbeđivanje druge industrijske zone koja će biti slobodna bescarinska zona. Prema raspoloživim podacima, danas u svetu funkcioniše više od 10.000 slobodnih zona i svaka od njih funkcioniše i donosi ogroman novac i investitorima i lokalnim zajednicama a prevashodno puno radnih mesta i poboljšanje standarda građana.

  • Plivac

    9. decembar 2015 | 19:32

    Odlicne vesti iz Kikinde I puno srece dalje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA