Ikea za proizvodnju nameštaja koristila zatvorenike?

Najnovija istraživanja pokazuju da su čelnici ove kompanije angažovali ljude koje je uhapsila istočno nemačka tajna služba Stasi

  • 0

Kompanija IKEA mogla bi da se se suoči sa teškim optužbama za ugrožavanje ljudskih prava jer je nedavno ustanovljeno da su tokom sedamdesetih i osamdesetih godina nameštaj proizvodili radnici koje je uhapsila nemačka tajna služba Stasi.

Isprva su predstavnici kompanije negirali ove navode, ali kasnije je zatražen pristup arhivi Stasija, nakon čega je započeto ispitivanje ljudi koji su u to vreme radili u sektoru za zapošljavanje.

- Za sada nema nikakvih naznaka koje bi ukazale na to da smo tražili angažovanje zatvorenika u proizvodnji nameštaja ili da je bilo ko iz naše kuće znao nešto o tome - navela je Žanet Skjelmose, koja radio kao socijalni menadžer u ovoj kompaniji.

Ipak, novinar televizije SVT je pronašao dokumenta koja podržavaju tvrdnju o angažovanju zatvorenika Stasija.

Ikea u svojoj izjavi za javnost tvrdi da je čitavoj stvari pristupila veoma ozbiljno i da je kompanija imala regularne inspekcije u fabrikama koje su se nalazile u Nemačkoj demokratskoj Republici pre nego što je režim doživeo kolaps 1989. godine.

Tokom sedamdesetih, Ikea je razvila veoma jaku proizvodnju koja se nalazila u Istočnoj Nemačkoj sa čak 65 fabrika koje su proizvodile delove za nameštaj i sam nameštaj.

Prošle godine je u Nemačkoj snimljen dokumentarac u kom se tvrdi da je Ikea imala "saradnju" sa istočno-nemačkim vlastima.

Tako je na primer jedna od najpoznatijih Ikeinih sofa Klipan proizvođena upravo u istočnoj Nemačkoj, u fabrici koja je bila smeštena pored zatvora Valdhejm. Tada je i nekadašnji šef ovog zatvora rekao da je proizvodnja nameštaja u zatvoru bila nešto što se podrazumevalo.

(Biljana Tasić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA