O OVOM MOSTU PRIČA CELA SRBIJA: Ako naiđete na njega ovo OBAVEZNO morate da znate! (FOTO)

- U želji da sačuvamo sećanje na ovog čoveka i njegov trud, ovaj most smo nazvali "Daljinar", i na njega smo okačili table na kojima je tačna udaljenost do pojedinih svetskih metropola - kaže direktor Turističke organizacije Vrnjačka Banja Ivan Trifunović

  • 2

Pored mostova ljubavi i matematike, Vrnjačka Banja je dobila još jedan tematski most, "most Daljinar". Ovaj most se nalazi ispred restorana Srbija, pored najlepše aleje lipa, koje je zasadio legendarni predsednik vrnjačke opštine Vojvoda Lune, krajem dvadesetih godina 19. veka.

BANJSKI BISER SRBIJE: Posećivali je kraljevi i srpska elita, danas mesto mladih generacija i međunarodnih festivala (FOTO) (VIDEO)

Prema pričanju nekadašnjeg vrnjačkog sveštenika Save Petrovića, koji se bavio prikupljanjem dokumenata o starim Vrnjcima, poznati banjski konobar Nedeljko Neđa Ilić se mogao često videti na ovom mostu kako oko sebe okuplja goste pa im priča kolika je udaljenost od njega do velikih svetskih metropola.

Čika Neđa je znao još tih pedesetih godina 20. veka tačnu kilometražu do gotovo svakog velikog svetskog grada, a njegova kazivanja su posebno bila interesantna deci, koja su se uvek okupljala u velikom broju i sa pažnjom ga slušala.

- U želji da sačuvamo sećanje na ovog čoveka i njegov trud, ovaj most smo nazvali "Daljinar", i na njega smo okačili table na kojima je tačna udaljenost do pojedinih svetskih metropola - kaže direktor Turističke organizacije Vrnjačka Banja Ivan Trifunović i dodaje da se nada da će ovaj most posetiti veliki broj turista i da će slike sa njega da se pojave na mnogim društvenim mrežama kao lepa uspomena sa putovanja i boravka u Vrnjačkoj Banji.

Foto:  Turistička organizacija Vrnjačke Banje Foto: Turistička organizacija Vrnjačke Banje

Veliku zahvalnost dugujemo Božidaru Saviću i Caci Čeperkoviću koji su nam pomogli u sređivanju ovog mosta, koji je sada najlepši na Vrnjačkoj reci, kao i Milutinu Dumanoviću iz Opštinskog veća koji je podržao ovu našu akciju.

Foto: Turistička organizacija Vrnjačke Banje Foto: Turistička organizacija Vrnjačke Banje

- Ovo je nastavak akcije obeležavanja zanimljivih lokacija u Vrnjačkoj Banji - kaže Goran Karavesović iz Turističko informativnog centra.

U narednom periodu ćemo postaviti istorijsku info tablu ispred nekadašnjeg hotela Švajcarija, danas Srbija, odakle je 1941. godine odveden najveći srpski izdavač i knjižar između dva rata Geca Kon, da nestane u koncentracionom logoru Trećeg rajha. Ovde su odsedali predstavnici srpske elite, pisci, bankari, političari. Obeležićemo vilu ,"Turkulović" , gde su Nemci 1941. smestili svoju komandu i u njoj isplaniralii čuveni desant na Drvar 1944. godine.

Foto: Turistička organizacija Vrnjačke Banje Foto: Turistička organizacija Vrnjačke Banje

U ovoj banjskoj vili živele su dve možda najlepše Vrnjčanke: Teodora-Dora i Afrodita. Tu je i vila nekadašnjeg apotekara Trajkovića. Vlasnik te vile i njegova porodica imali su najtragičniju sudbinu u nemačkoj okupaciji. Otac i majka porodice, sinovi i kćeri, svi oni sa izuzetkom najmlađe Milice, odvedeni su na Banjicu i streljani. Jedna od Trajkovićevih, Sloboda, bila je devojka Ive Lole Ribara, sa kojim je često boravila u Vrnjačkoj Banji.

Foto: Turistička organizacija Vrnjačke Banje Foto: Turistička organizacija Vrnjačke Banje

- Te stare vile i njihova istorija, trebalo bi da budu prava banjska atrakcija, potencijal kakav se samo poželeti može. Prepune istorije, uspomena, svakojakih sudbina, čekaju da se ispriča priča o njima i da zagolicaju maštu turista - rekao je Karavesović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA