EVO KAKO SU SRPSKE PUŠKE DOSPELE U RUKE TERORISTA: Direktor "Zastave" otkrio put našeg oružja do ISIS-a!

Brzaković je kazao da se serijski broj poluautomatske puške M92, korišćene u napadima u francuskoj prestonici u kojima je ubijeno 130 ljudi, podudara sa brojem puške koju je "Zastava" u maju 2013. isporučila američkom onlajn trgovcu oružjem

  • 3

Direktor fabrike "Zastava oružje" Milojko Brzaković izjavio je danas da je jedno od oružja koje ima veze sa napadima izvedenim u Parizu, 13. novembra, bilo izvezeno u SAD 2013. godine, a nejasno je kako je to oružje potom ponovo dospelo u Evropu.

TERORISTI U PARIZU KORISTILI SRPSKO ORUŽJE: Kupili ga od švercera iz Nemačke!

On je, u izjavi za AP, istakao da se celokupan izvoz oružja iz Srbije sprovodi pod strogom kontrolom vlade i da bi bilo pogrešno okriviti "Zastavu" da prodaje oružje teroristima.

Brzaković je kazao da se serijski broj poluautomatske puške M92, korišćene u napadima u francuskoj prestonici u kojima je ubijeno 130 ljudi, podudara sa brojem puške koju je "Zastava" u maju 2013. isporučila američkom onlajn trgovcu oružjem.

Američka agencija navodi da je za najmanje sedam komada oružja koji su korišćeni ili su otkriveni posle prošlomesečnih napada u Parizu utvrđeno da su proizvedeni u fabrici u Kragujevcu, i to uglavnom pre raspada bivše Jugoslavije, te da je pretežno reč o izmenjenim verzijama sovjetskog AK-47, ili "kalašnjikova".

Brzaković kaže da je svo oružje isporučeno legalnim putem, ali napominje da je ono kasnije moglo da dospe u ilegalne kanale.

- Jedan komad oružja je isporučen u Bosnu 1983, jedan u Skoplje u decembru 1987, jedan u Golubiće kod Knina 1988, jedan u Zagreb 1987. - precizirao je on.

Kako je objasnio, puška M92 je "poluautomatsko oružje, lovačko i sportsko... koje se ne može koristiti za baražnu vatru, već samo za pojedinačne pucnje... i kao takvo je legalno u Americi".

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević, Tanja Valič Foto: Tanjug/Miloš Milivojević, Tanja Valič

Prema njegovim rečima, ta puška je izvezena onlajn prodavcu oružja u SAD "Sentjuri arms" sa sedištem na Floridi, kojem "Zastava" izvozi 25.000 komada lovačkog i sportskog oružja svake godine.

Dodao je da je puška isporučena kao poluautomatska, ali da postoji mogućnost da ju je neko nakon isporuke pretvorio u automatsko oružje.

- Gde god ima ratova, veće su mogućnosti za zloupotrebu i skrivanje kanala za dopremanje oružja, pa ono završi i tamo gde ne bi trebalo - primetio je on.

Brzaković je naglasio da Srbija svo oružje izvozi pod strogom kontrolom vlade.

- Podnosimo zahtev vašoj vladi da bismo dobili odobrenje za izvoz. Dok ga ne dobijemo, ne sklapamo ugovor - rekao je on američkoj agenciji, zaključivši da bi bilo pogrešno optužiti "Zastavu" da prodaje oružje teroristima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MI6

    10. decembar 2015 | 23:07

    Šta je tu nejasno. ...da su SAD zlo i koje uvek proizvode zlo i patnju u svetu zarad svojih INTERESA - NOVCA.

  • Čuvar

    11. decembar 2015 | 00:03

    Naše oružje najbolji smo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA