JEZIVO: Apoteke u Srbiji prodavale OTROVNE čajeve za DECU! Evo i koji su VEOMA ŠTETNI

U srpskim apotekama pojavili su se opasni čajevi za decu i oni za želudac koji nisu bezbedni za upotrebu, a Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) zatražila je od nadležnih njihovo hitno uklanjanje ovih napitaka

  • 8

U srpskim apotekama pojavili su se opasni čajevi za decu i oni za želudac koji nisu bezbedni za upotrebu, a Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) zatražila je od nadležnih njihovo hitno uklanjanje sa spiska galenskih lekova, odnosno onih koji se prave u apotekama!

Ma da li je moguće da čitavog života pogrešno kuvamo čaj?

Ako ste tražili od apotekarke „složeni čaj za decu“ za apetit i „gorki čaj za želudac“ za odrasle pride, odmah ih vratite jer nisu bezbedni za upotrebu i ne bi trebalo više da se prave i prodaju u apotekama, piše „Alo!“.

Svi ga imate u kući i pijete ga SAMO kad ste bolesni! A, evo šta će da se desi ako to krenete da radite svaki dan

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) zatražila je od nadležnih njihovo hitno uklanjanje sa spiska galenskih lekova, odnosno onih koji se prave u apotekama, jer sadrže biljke koje mogu da budu štetene po decu i odrasle.

Kako prenosi ovaj list sastav biljaka čajne mešavine za decu (Species compositae pro infantibus) je problematičan, jer neke od njih ne bi smele da uzimaju osobe mlađe od 18 godina!

Navodno ovaj čaj sadrži koren sladića, a ne preporučuje se za decu i osobe koje su mlađe od 18 godina, zatim plod anisa, koren valerijane i hajdučku travu, koje ne bi trebalo da upotrebljavaju deca mlađa od 12 godina, kao i nanu, koju ne bi trebalo da piju deca mlađa od četiri godine. Koren belog sleza, koji je takođe u sastavu tog čaja, ne bi trebalo da se daje deci mlađoj od tri godine.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Valerijana, koja se koristi za smirenje, može da ispolji jače sedativno dejstvo na decu, hajdučka trava da utiče na veće lučenje sokova za varenje, a dejstvo pojedinih biljaka nije klinički ispitano na deci.

„Gorki čaj za želudac“ (Species amarae), koji se pravi za odrasle, nije preporučljiv zato što je u njegovom sastavu koren iđirota, koji sadrži toksične materije.

Koren te biljke sadrži jedinjenje azaron, koje u većim količinama može da izazove povraćanje, proliv, bolove u želucu, nadražuje sluznicu.

U Agenciji za lekove, potvrđuju ova saznanja i dodaju da je njihova radna grupa uočila nepravilnost i zastarelost spiska galenskih lekova u koje spadaju „gorki čaj za želudac“ i „složeni čaj za decu“.

Foto-ilustracija: Profimedia/F1 Online Foto-ilustracija: Profimedia/F1 Online

- Oni se iz bezbednosnih razloga ne smeju nalaziti na spisku biljnih lekova, apoteke ne bi trebalo da ih prave i prodaju. Stoga je radna grupa smesta tražila da se hitno preduzmu koraci njihovog uklanjanja sa liste galenskih lekova. Nemamo ingerencije da kontrolišemo tržište i samo smo apelovali da se ti biljni lekovi više ne prave - navode u Agenciji.

- Sadrži komponente koje se ne preporučuju za primenu kod dece, na osnovu stavova postoje odgovarajuće aktuelne reference Evropske agencije za lekove. Što se tiče „gorkog čaja za želudac“ problematičan je zbog prisustva korena iđirota, koji sadrži jedinjenje alfa i beta - azaron. On bi zbog svoje toksičnosti trebalo da u biljnim lekovitim proizvodima bude sveden na minimum - naveli su oni.

- Naša nadležna inspekcija momentalno će postupiti po dobijanju naloga i reagovati u skladu sa svojim nadležnostima kako bi se ova mera sprovela što brže i efikasnije - kažu u Ministarstvu zdravlja za ovaj list.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma da

    11. decembar 2015 | 08:16

    Stalno izmišljaju nešto! Toliko dugo je bilo u upotrebi a sad je odjednom štetno.Koga to zeza farmaceutska mafija!

  • hakala

    11. decembar 2015 | 11:10

    ma prodavnica zdrave hrane je majka, bez patdona mozes da kupis koren mandragore i sve moguce toksine.

  • Milic

    11. decembar 2015 | 10:50

    Nista cudno u srbiji prodaju sve i svasta samo da bi dosli do para nema veze dali je to stetno ili otrovno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA