TAJLAND, PLAVA LAGUNA? Ne, ovaj RAJ je u SRBIJI, i BLIŽE vam je nego što mislite! (FOTO) (VIDEO)

Neverovatna bogatstva Srbije oduševiće vas na prvi pogled. Za neka verovatno niste ni čuli, a evo koja od njih vredi posetiti

  • 17

Srbija obiluje neverovatnim predelima čiji pejzaži ostavljaju bez daha, a da toga nismo ni svesni. Mnoga od tih mesta do sada nisu ni istražena, te se obično, kada nam na pamet padnu putovanja pre odlučimo za inostrantsvo nego za "rodnu grudu".

Najtužnije od svega je svakako to što za brojne oaze lepote i zdravlja u Srbiji nismo ni čuli, ili ako smo i čuli nismo svesni kako dobro zapravo izgledaju!

Ekipa Telegrafa rešila je da ovaj "posao" obavi umesto vas i na jednostavnom primeru pokaže kako lako možete, bez problema, da se zbunite i mesta u Srbiji pomešate sa najlepšim svetskim destinacijama.

Pa, da krenemo na put:

SRPSKO BLAGO: Ovo su prirodni parkovi u koje jednostavno morate otići! (FOTO) (VIDEO)

MISLILI STE DA SU OVO ANDI? NE, U PITANJU JE LAZAREV KANJON

I SRBIJA IMA SVOJE MORE: A evo i dokaza za to! Na vama je samo da spakujete kofere (FOTO)

Jedan od predela koji vredi videti i osetiti njegove čari je Lazarev Kanjon. On se nalazi u istočnoj Srbiji, kod mesta Zlot. Lazarev kanjon predstavlja deo istočnog Kučaja.

RAJ NA ZEMLJI: Nacionalni parkovi Srbije među najlepšim mestima na planeti! (FOTO) (VIDEO)

Značaj Lazarevog kanjona ogleda se u reljefu, hidrografiji i živom svetu. Nastao je usecanjem Lazareve reke, desne pritoke Zlotske reke.

Foto: Wikimedia/Milos Krstic Foto: Wikimedia/Milos Krstic

Ovaj grandiozni kanjon usečen je u krečnjačku Dubašničku ravan, a na njega se nadovezuju plići i manji kanjoni Mikuljske i Pojenske reke, kao i kanjon Demizloka. Lazarev kanjon je jedan od najneprohodnijih kanjona u Srbiji.

DETIAN VODOPADI, VIJETNAM? NE, TUPAVICA, STARA PLANINA

Vodopad Tupavica, nalazi se u blizini sela Dojkinci na Staroj Planini, na 1050 metara nadmorske visine. U toku najvrelijeg perioda godine, ukoliko je godina sušna, ima vode, ali tada ona samo kaplje preko stena, dok se u ostalim periodima godine ovaj vodopad prikazuje u punoj lepoti.

Najbolji period za obilazak ovog vodopada je proleće, ili jesen ako nije bila sušna godina. Neverovatno čista i hladna voda pada sa visine od oko 15 metara preko stena crvene boje.

Foto: Wikimedia/Mixapirgossi Foto: Wikimedia/Mixapirgossi

Prilikom dolaska na ovaj fantastičan vodopad, nailazi se na potok koji od njega dolazi i koji može da odvrati posetioce od ovog vodopada.

PLAVA LAGUNA TAJLAND? NE, KRUPAJSKO VRELO

Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja, oko 35 km od Žagubice. Pristupačno je asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac.

Foto: Wikimedia/Milos Krstic Foto: Wikimedia/Milos Krstic

Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja. Svojom jedinstvenom lepotom, ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela.

FJORDOVI NORVEŠKE? NE, ZLATAR - SRBIJA

Specijalni rezervat "Uvac" je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja. Centralnu morfološku celinu rezervata predstavlja kanjonska dolina reke Uvac sa dolinom njenih pritoka. Jedinstveni zagrljaj prirode, prožimanje vode i kopna koje ih okružuje, kratak je opis tri prelepa jezera: Uvačkog, Zlatarkog i Radoinjskog.

Foto: Wikimedia/Lordlazar98 Foto: Wikimedia/Lordlazar98

Nastala su delimičnim potapanjem doline moćne planinske reke Uvac i izgradnjom tri brane.

Specijalni rezervat prirode "Uvac" bogat je skaršćenim površinama u kojima su brojni kraški oblici: kraške površi, uvale, vrtače, okapine, prerasti, pećine i jame.

Mi smo po ličnom nahođenju od pregršt lepota izabrali samo neke, a vas pozivamo da u komentarima ostavite mišljenje o tome, koja mesta u Srbiji su vredna pomena...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    13. decembar 2015 | 21:27

    Pa ovo je samo mali deo onoga sto Srbija ima da pokaze.Nismo ni svesni koliko nam je zemlja u kojoj zivimo lepa i fascinantna

  • Перагеније

    13. decembar 2015 | 19:32

    Српска потреба да се буде неко други се најбоље види у српској потреби да БУДУ НЕГДЕ ДРУГДЕ - ако не у иностранство, онда макар са села у варош, из вароши у град, из града у БГ... Проверите густину насељености Немачке.

  • ¥

    13. decembar 2015 | 20:46

    Ja nisam ni znao da ovo postoji kod nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA